Apple, Google, Microsoft si alte companii au lansat campania pentru reformarea NSA-ului
applegooglemicrosoftmarissa mayerguvernsua
Opt din cele mai importante companii tehnologice s-au unit pentru a critica programele de supraveghere intreprinse de NSA, cerand reformarea agentiei de securitate. AOL, Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter si Yahoo au semnat o scrisoare adresata presedintelui Obama si Congresului; acest manifest va aparea luni in ziarele tiparite.
"Intelegem ca guvernele au datoria sa isi protejeze cetatenii", se arata in scrisoare. "Totusi, dezvaluirile din vara aceasta au determinat nevoia reformarii practicilor de supraveghere la nivel global". Scrisoarea a aparut pe un nou site, Reform Government Surveillance, care prezinta doleantele grupului.
Cele mai multe din aceste companii au semnat o scrisoare deschisa in luna octombrie, solicitand schimbarea modului in care actioneaza NSA si vor sa le furnizeze utilizatorilor informatii despre cererile privind divulgarea de informatii personale; Reform Government Surveillance reprezinta insa cea mai populista si pragmatica campanie referitoare la asteptarile pe care companiile le au din partea autoritatilor.
Coalitia invoca un numar de cinci principii care se situeaza in spatele reformei privind supravegherea: limitarea autoritatii guvernelor in vederea colectarii informatiilor utilizatorilor, responsabilitate si monitorizare etica, transparenta in privinta cererilor guvernului, respectarea liberei circulatii a informatiilor si evitarea conflictelor intre guverne.
"Siguranta datelor utilizatorilor este vitala, de aceea investim atat de mult in criptare si militam pentru transparenta in privinta cererilor guvernamentale legate de divulgarea de informatii personale", spune CEO-ul Google, Larry Page. "Acest proces este subminat de colectarea comuna a datelor, in secret si fara o monitorizare independenta, de catre multe guverne ale lumii".
CEO-ul Yahoo, Marissa Mayer, a spus ca "a venit vremea ca guvernul SUA sa actioneze pentru restaurarea increderii cetatenilor din toata lumea", un sentiment replicat si de CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, care considera ca guvernul "ar trebui sa profite de oportunitatea de a gestiona eforturile de reformare, de a indrepta lucrurile".