ANCOM vrea sa prelungeasca licenta Telemobil pana la anul
ancomtelemobillicentacosmotezapp
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a propus prelungirea cu un an a licentei de utilizare a frecventelor radio in banda de 450 MHz a Telemobil, operatorul urmand sa achite suma de un milion de euro in contul acestei derogari.
ANCOM supune consultarii publice un proiect de hotarare a Guvernului pentru stabilirea taxei de licenta aferente prelungirii cu un an, pana la data de 24 martie 2013, a licentei detinute de Telemobil in banda 450 MHz.
Prelungirea costa 1 milion de euro
In contul acestei derogari de termen, arbitrul telecom propune Telemobil sa achite catre bugetul de stat o taxa de licenta in valoare de un milion de euro, valoare proportionala cu suma platita la obtinerea licentei, calculata de ANCOM pe baza indexarii valorii istorice a licentei.
Prelungirea licentei se face la solicitarea operatorului, iar dupa expirarea acesteia, ANCOM va evalua oportunitatea scoaterii la licitatie a spectrului eliberat, in functie de interesul industriei de comunicatii electronice.
Telemobil are licenta din 1992
Dreptul de utilizare a fost acordat companiei Telemobil in anul 1992, iar in anul 2001 acesta a lansat servicii de telefonie mobila in aceasta frecventa utilizand tehnologia CDMA.
In cursul anului 2009, societatea comerciala Cosmote Mobile Telecommunications S.A., cu sediul in Grecia, in calitate de achizitor si societatile comerciale Zapp (Romania) B.V. si Saudi Oger Ltd., in calitate de vanzatori, au incheiat un contract de vanzare-cumparare a tuturor actiunilor detinute de catre vanzatori la Telemobil.
Compania inca functioneaza ca entitate separata
Pana in acest moment, societatea si-a pastrat personalitatea juridica proprie, functioneaza ca entitate separata cu clienti proprii, contracte de interconectare semnate in nume propriu, licente de utilizare a frecventelor radio si de numerotatie proprii.
ANCOM este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura si a inovatiei.