Subcomitetul permanent al Senatului SUA a prezentat un raport de 40 de pagini despre structura internationala a sistemului de taxare in cazul Apple, alaturi de o audiere, care va readuce in lumina reflectoarelor legii compania tehnologica.
"Apple a gasit Sfantul Graal al paradisurilor fiscale", a declarat Carl Levin, democratul care conduce echipa insarcinata cu audierea Apple. "A infiintat entitati offshore pentru a-si tine acolo miliarde de dolari, sustinand ca nu este rezident fiscal".
Raportul Senatului precizeaza ca Apple ar fi profitat de lacunele din legislatia fiscala, economisind 44 miliarde dolari, suma care altfel ar fi fost impozitata, in ultimii patru ani. Comitetul a precizat ca nu exista insa vreun indiciu care sa arata ca Apple a comis vreo ilegalitate, pentru a-si reduce impozitele.
"Aceasta este definitia unei lacune fiscale, ceva ce este in litera legii, dar incalca, totodata, spiritul acesteia", a spus Levin.
Toti ochii au fost atintiti asupra Irlandei, unde Apple si-ar dosi cele mai multe profituri.
Una din subsidiarele Apple, Apple Sales International, nu a platit niciun impozit pe vanzari de 74 miliarde dolari, obtinute intre 2009 si 2012. In 2011, compania a platit 10 milioane dolari, suma corespunzatoare unor profituri de 22 miliarde dolari (0,05%), potrivit investigatorilor americani.
O alta unitate care nu plateste taxe este Apple Operations International, scrie Financial Times, in ciuda obtinerii unui profit de 30 miliarde dolari intre 2009 si 2012. Infiintata in 1980, AOI isi organizeaza intalnirile in SUA, dar nu are prezenta materiala sau angajati pe teritoriul american.
"Nu am mai vazut asa ceva, nici altii nu au mai vazut asa ceva", a spus Levin.
Mai mult, investigatorii au descoperit ca Apple a incheiat un acord special cu Irlanda, pentru a aplica un impozit de sub 2 centi pentru fiecare profit impozabil in tara respectiva, sub procentul de 12%, practicat in mod normal. Apple se apara, spunand ca nu a folosit asemenea tactici, pentru a-si proteja veniturile; Apple sustine ca este cel mai mare platitor de impozite din randul corporatiilor americane, insumand un dolar la fiecare 40 dolari platiti in 2012.
Compania Apple a negat si ca AIO ar fi "o companie paravan", spunand ca entitatea respectiva a fost infiintata pentru a gestiona "fluxul global de fonduri" si activitatile sale nu au determinat reducerea impozitelor aplicate in cazul Apple, in SUA.
"O companie care s-a bucurat de succes in SUA si a profitat de oportunitatile oferite de economia americana nu ar trebui sa isi mute profiturile peste hotare, pentru a evita platile impozitelor, privandu-i in mod voit pe contribuabilii americani de o parte din venituri", a declarat John McCain, fostul candidat la presedintia SUA.