Analistul CLSA Avi Silver a retrogradat actiunile Apple la categoria "outperform" de la "buy", diminuand estimarile de pret de la 575 dolari la 505 dolari. Silver a adus in discutie popularitatea tot mai scazuta a iPhone-ului - unul din motivele principale pentru care actiunile Apple au scazut. Actiunile gigantului tehnologic au scazut cu 18,9% in acest an si cu 38%, fata de momentul lansarii iPhone 5.
Silver a redus estimarile privind castigurile Apple pentru anul fiscal 2014 la 46,62 dolari per actiune, de la 51,71 dolari per actiune, dar a precizat ca am putea inregistra o crestere, daca Apple va lansa noi produse, care sa stimuleze cererea (cum ar fi un iPhone mini pentru pietele emergente).
Apple pare sa repete o poveste, de care investitorii s-au plictisit. Credit Suisse a redus recent estimarile in privinta produselor Apple (din cauza ingrijorarilor legate de iPhone), invocand concurenta tot mai acerba din partea celor de la Samsung. iPhone 5S va fi lansat la sfarsitul acestui an. Va reusi oare sa scoata compania din impas?
Citi si Barclays Capital au redus, de asemenea, estimarile privind Apple. Citi isi face griji atat in privinta iPhone-ului, cat si a iPad-ului, in timp ce Barclays se intreaba daca iPhone-ul va mai rezista mult timp in fata rivalilor puternici de la Samsung, LG, ZTE, HTC, Google.
"Semnele privind interesul redus al clientilor pentru produsele Apple au alimentat aceste ingrijorari; cererea pentru tabletele iPad de 10 inci si iPhone 5 este in scadere, reflectand diminuarea cotei de piata a Apple, atat pe piata tabletelor, cat si pe cea a smartphone-urilor", a scris Glen Yeung de la Citi intr-o nota oficiala. El a redus estimarile privind vanzarile de iPhone-uri in T2 2013 de la 35 milioane unitati la 34 milioane unitati; in T3 2013, spune Yeung, Apple va vinde 25 milioane unitati iPhone.
Ben Reitzes de la Barclays arata cu degetul spre Samsung, principalul factor care i-a influentat estimarile. "Tinand cont de concurenta celor de la Samsung, diminuam estimarile privind vanzarile de iPhone", a scris Reitzes. El a redus estimarile privind vanzarile iPhone in martie la 35 milioane unitati, de la 36 milioane unitati; in tot anul 2013, Apple ar urma sa vanda 150,8 milioane unitati iPhone.
Chiar si unul dintre cei mai mari sustinatori ai Apple, Brian White de la Topeka Capital Markets, este pesimist in privinta companiei americane. "Valorile de vanzare in februarie, reflectate de Apple Monitor, au indicat o scadere a performantei", a scris White intr-o scrisoare.
Din pacate pentru Apple, compania este vizata de noi retrogradari. Atitudinea investitorilor fata de Apple s-a schimbat radical. Apple era candva rasfatata Wall Street-ului. Situatia s-a schimbat in ultima vreme. Gurul investitional Jeff Gundlach s-a abtinut de la comentarii acerbe, dar a spus totusi ca Apple se va confrunta cu o "supravanzare" pe termen scurt si isi va reveni la mijlocul anului. Actiunile Apple nu vor ajunge, deocamdata, la 700 dolari".
Google si Samsung au luat painea de la gura Apple-ului. Samsung ne intriga imaginatia cu noul Galaxy S 4, care ar putea fi lansat la sfarsitul acestei saptamani. Exista semne privind capitularea Apple-ului, sub conducerea lui Tim Cook, care pare mult mai impacat cu gandul infrangerii, decat ambitiosul Steve Jobs, care nu ar fi acceptat un asemenea compromis.
Apple nu va reusi sa mai concureze cu Google si Samsung. Apple are nevoie de o alta imagine, altfel ciclul sau de evolutie nu se va incheia, pentru a face loc altuia. Un parteneriat cu China Mobile ar putea schimba situatia, precum si un dividend crescut, respectiv mai multe profituri pentru actionarii sai.
Din pacate pentru Apple, Steve Jobs a murit. A venit momentul ca noul sef al gigantului tehnologic, Tim Cook, sa isi demonstreze valoarea. Asteptarile sunt insa tot mai mici la adresa Apple-ului si investitorii le "subtiaza" si mai mult. E nevoie de acel "ceva", care sa transforme ideile in bani. Multi bani.
(via thestreet.com)