Vanzarile in America si Europa au crescut cu doar 15%.
Aceasta este provocarea care apasa industria smartphone-urilor: oportunitatile de crestere se intrevad in pietele emergente, unde o clasa de mijloc, sensibila la preturi, dicteaza boom-ul tehnologic. Pentru a te califica in urmatoarea etapa, ai nevoie de o noua strategie.
Aceeasi greutate atarna greu si de actiunile Apple. Investitorii se tem ca declinul inregistrat in ultimul trimestru reprezinta un semnal de alarma legat de furtuna ce va sa vina. Daca Apple va fi nevoita sa isi vanda telefoanele mobile pe mai putini bani sau va risca sa piarda si mai mult teren in fata Google, imaginea companiei va fi puternic afectata.
Nici Google nu navigheaza insa pe ape linistite. Unul din cele mai importante anunturi din cadrul Congresului Global al Industriei Mobile, desfasurat la Barcelona in aceasta saptamana este debutul sistemului de operare Mozilla Firefox pentru smartphone-uri.
Conceptul seamana cu cel adoptat de Google in cazul Chrome pentru PC: In loc sa se materializeze intr-un sistem de operare traditional, Firefox OS reprezinta un browser care poate rula aplicatii web. Firefox va incerca sa provoace Android, in segmentul smartphone-urilor ieftine.
Un alt sistem de operare care ameninta suprematia Android este Tizen. Acesta este sustinut de Samsung si Intel si furnizeaza o alternativa web-friendly la iOS si Android. Cele doua platforme acapareaza 90% din piata smartphone-urilor, potrivit ultimelor statistici Strategy Analytics.
La ce ar trebui sa se gandeasca investitorii tehnologici?
1. Platformele cheie nu pot fi detronate atat de usor. iOS si Android sunt lideri de piata. Punct. In consecinta, trebuie detronati. Dar cum?
Ganditi-va la Windows Me si Windows Vista. Utilizatorii au fost speriati de aceste sisteme de operare, dar Apple nu a reusit sa profite de acest moment de ratacire din istoria Microsoft. Ceea ce a schimbat destinul Apple este o noua categorie de produse si servicii: iPod si iTunes. In loc sa provoace Microsoft in zona de PC-uri, Apple a infiintat un ecosistem situat deasupra industriei traditionale, care in cele din urma a fost sugrumata.
2. Titanii din industrie se joaca mereu cu idei noi: Google experimenteaza cu ochelarii Google, care costa 1.500 de dolari si vrea sa lanseze un laptop de 1.300 de dolari al carui sistem de operare este reprezentat de un browser.
Ce inseamna asta? Pentru prima oara in ultimii patru ani, marile companii au simtit cutitul la os si sunt nevoite sa inoveze cu o viteza ametitoare. Nu stim in ce masura va fi influentat consumul de aceste experimente, transpuse in produse revolutionare.
3. Pietele emergente reprezinta o surpriza placuta: Americanii nu inteleg de ce locuitorii din tarile emergente isi cumpara smartphone-uri si tablete.
Oamenii aleg o platforma si o pastreaza mai mult timp. In conditiile in care consumatorii isi cumpara smarphone-uri low end cu Android sau iPhone-uri, pe abonamente si nu descarca prea mult continut, ei pot fi familiarizati foarte usor cu un alt sistem de operare.