ANALIZA: Orasul Nokia in deriva. Compania se muta treptat in Asia
analizaorasnokiaasiatelefoane mobilewindows phone
Tomi Marjuaho a reparat telefoane mobile timp de zece ani, in orasul Salo din sudul Finlandei, unde Nokia, cel mai mare producator de profil din lume, si-a stabilit sediul, in anii '80.
In 2010, a fost concediat, din cauza situatiei precare de la Nokia si nu si-a mai gasit alt loc de munca.
"Furnizam singura sursa de venit pentru familie si acum ne descurcam greu", a declarat barbatul in varsta de 39 de ani. Acesta frecventeaza in mod constant un local din apropiere, unde se intalnesc sindicalistii. "In situatia mea mai sunt si alti fosti angajati ai Nokia".
Salo - alaturi de alte orase finlandeze a caror economie si piata a muncii sunt strans legate de Nokia - se confrunta cu un viitor incert, pe masura ce una din cele mai mari companii din Finlanda isi muta activitatile de asamblare in Asia.
Din cauza concurentei acerbe, reprezentata de Apple, Samsung si unele marci de telefoane mobile ieftine, cu sistem de operare Android, Nokia a fost obligata sa reduca cheltuielile, mai ales in Europa.
Nokia a inchis deja fabricile din Germania, Ungaria si Romania; acum, a venit randul uzinei de asamblare din Finlanda. In acest an, vor fi disponibilizati 3.500 de angajati ai fabricii din Salo - care pana nu demult reprezenta un hub principal pentru Nokia. Fostul centru tehnologic a devenit un oras prafuit, cu magazine goale.
"Cele mai recente disponibilizari ne-au afectat foarte grav", a declarat primarul orasului Salo, Antti Rantakokko.
Are un birou excentric, deschis in urma cu 4 luni, platit in mare parte din banii de taxe colectati de la Nokia, care insumeaza 95% din impozitele totale - 60 milioane euro in 2010. "Nokia a reprezentat un simbol pentru noi, dar si mai important, o sursa importanta de venit", a mai spus Rantakokko.
In 2007, Nokia a platit impozite-record catre stat, in valoare totala de 1,2 miliarde euro. A ajuns la o cota globala de piata de 40% in 2008. Totusi, vanzarile au inceput sa scada, pe masura ce Nokia nu a mai dat dovada de inovare.
Importanta financiara a companiei Nokia si dependenta de export a economiei finlandeze au fost ilustrate de ultimele ajutoare guvernamentale indreptate catre regiunile afectate de disponibilizarile operate de producatorul de telefoane mobile.
Presedintele finlandez Sauli Niinisto a vizitat fabrica Nokia in data de 20 martie, pentru a-si manifesta sustinerea pentru muncitorii concediati. "N-o sa ne abandonam oamenii", a spus Niinisto.
Prin disponibilizarea unui numar mare de angajati finlandezi, Nokia a rupt unele din legaturile cu tara sa de provenienta.
Sediul Nokia ramane amplasat in Espoo, in apropierea Hesinkiului; cu toate acestea, in 2010, Nokia a numit un sef "non-finlandez" la carma companiei, in persoana canadianului Stephen Elop.
In ciuda disponibilizarilor, Nokia are in continuare 12.000 de angajati in Finlanda, o cincime din forta sa globala de munca si compania va mentine activitatile de cercetare, dezvoltare, planificare si personalizare a telefoanelor sale in Salo si alte doua unitati din tara, a declarat purtatorul de cuvant al Nokia, James Etheridge.
"Finlanda va continua sa fie hotaratoare pentru succesul nostru. O mare parte din echipa noastra de dezvoltare a telefoanelor cu Windows Phone se afla in Finlanda", a mai spus Etheridge.
Nokia a decis insa ca toate fabricile de asamblare sa se mute in Asia, unde detine deja doua unitati in China si cate una in Coreea de Sud, respectiv India. Neil Mawston, analist, a declarat ca Nokia s-a alaturat astfel celorlalti producatori giganti de telefoane mobile, care prefera Asia in locul Europei, precum Samsung, Motorola si Sony Ericsson.
In 2008, Nokia avea 5.000 de angajati in Salo - 10% din populatie - si oferea alte 2.000 de joburi specialistilor din industria IT, care furnizau componentele necesare procesului de fabricare a telefoanelor sale.
Primarul Rantakokko estimeaza ca taxele din impozite vor scadea la 14 milioane euro, in mare parte datorita declinului Nokia.
Guvernul a furnizat un ajutor financiar de 5 milioane euro, pe doi ani, pentru oras, in scopul diminuarii impactului disponibilizarilor de la Nokia.
"Concedierile au reprezentat o lovitura serioasa pentru noi, dar nu ne lasam batuti", a declarat Rantakokko.
"Nokia inca dispune de 2.500 de angajati in Salo si va ramane o companie importanta pentru noi", a conchis primarul orasului finlandez.