ANALIZA: Noul sef al Microsoft se va confrunta cu numeroase provocari
analizamicrosoftceosteve ballmerdemisieviitor
Urmatorul CEO al Microsoft Corp va trebui sa ia decizii grele: va pune presiuni in vederea realizarii planului ambitios al CEO-ului demisionar Steve Ballmer, care viza transformarea gigantului tehnologic intr-o companie furnizoare de dispozitive si servicii.
Arhitectura grandioasa a lui Ballmer - dezvaluita cu sase saptamani inaintea anuntului-surpriza de vineri, privind demisia lui Ballmer in cel mult un an - milita pentru "Un singur Microsoft", care sa profite de pe urma hardware-ului si serviciilor cloud-based.
Vanzarile slabe ale tabletei Surface, alaturi de esecul Microsoft pe piata smartphone-urilor, au determinat si mai multe ingrijorari, privind aceasta abordare.
Potrivit Reuters, timp de cativa ani, investitorii au solicitat ca Microsoft sa redirectioneze banii investiti in proiecte esuate catre actionari, limitandu-si atentia in privinta diviziei Windows, care ramane profitabila, a suitei Office si a francizelor pentru servere.
Investitorul activist ValueAct Capital Management LP, al carui lobby ar fi determinat decizia lui Ballmer de a pleca, ar favoriza aceasta abordare.
In ultimii doi ani, Microsoft a pierdut aproape 3 miliarde dolari din cauza motorului de cautare Bing si a altor proiecte legate de internet, dincolo de esecul de 6 miliarde dolari, cauzat de achizitia agentiei online de publicitate aQuantive. De asemenea, Microsoft a pierdut 900 milioane dolari de pe urma vanzarilor slabe de tablete Surface.
Pentru moment, Microsoft doreste sa urmeze viziunea lui Ballmer. John Thompson, directorul independent al Microsoft, care va aduna comitetul, in vederea desemnarii unui nou CEO, a declarat vineri ca board-ul este "angajat" in respectarea planului de transformare impus de Ballmer.
Alegerea finala a comitetului - care a primit un ultimatum de un an pentru a-si face treaba - ar urma sa ofere un indiciu despre implicarea consiliului in evolutia Microsoft si sa demonstreze ca este deschis in fata schimbarilor.
"Apeland la un candidat precum Satya Nadella - tipul care administreaza serverele - sau un alt om din echipa Microsoft, vor reusi sa isi mentina atentia asupra schimbarilor strategice, asupra reorganizarii Microsoft", a declarat Norman Young, analist al Morningstar.
"Au nevoie de o persoana care sa implementeze aceasta strategie, dar sa aiba si o perspectiva exterioara", a adaugat Young. Asta ar insemna ca Microsoft sa vanda in continuare consola Xbox (de mare succes) si sa abandoneze Bing sau sa renunte la investitiile masive in zona tabletelor si a altor dispozitive PC.
In ultimii zece ani, pe masura ce actiunile Microsoft au stagnat, actionarii au cerut dividende mai mari si buyback-uri ale actiunilor, pentru a-si rotunji profiturile.
Microsoft a acordat un dividend unic de 3 dolari in 2004 si a l-a redus la 23 centi. Actionarii vor insa o "bucatica" mai mare din cascavalul de 77 miliarde dolari al Microsoft, din care 70 miliarde dolari se afla peste hotare.
Rick Sherlund, analist al Nomura, considera ca retragerea lui Ballmer semnaleaza faptul ca Microsoft asculta de ValueAct si sustinatorii sai. "Momentul acestui activism al actionarilor se apropie si ei vor beneficia de "primavara". Nu stim insa exact cand se va produce", a spus Sherlund.
Lipsa performantei actiunilor Microsoft a fost una din temele "impuse" de investitori in fata lui Ballmer, mai ales cand evolutia Microsoft era comparata cu cea a Apple Inc-ului condus in trecut de raposatul Steve Jobs.
Ballmer, care detine 4% din companie, nu a dat semne ca ar vrea sa plece din functie. Prietenul si aliatul sau vechi Bill Gates, care mai detine doar 4,8% din Microsoft, nu a ezitat sa-si expuna public sustinerea pentru CEO-ul gigantului tehnologic.
Primele semne ale "revoltei" de la Microsoft s-au inregistrat in 2010, cand bonusul lui Ballmer a fost redus din cauza esecului telefonului "social" Kin. Totodata, el a fost criticat pentru esecul in tentativa sa de a lansa un produs care sa rivalizeze cu iPad-ul celor de la Apple.
In urma cu 18 luni, Steve Ballmer se gandea serios la un plan de succesiune. Ultimii ani au fost marcati de insuccesele lui Ballmer, precum apartenenta modesta a utilizatorilor la Windows 8, dezamagirea cauzata de tableta Surface si amenda de 731 milioane dolari impusa companiei de autoritatile UE, pentru ca "a uitat" sa ofere alternative de browsere pentru utilizatorii de Windows.
In urma cu doua-trei luni, Ballmer a inceput sa se gandeasca serios la retragerea sa si a concluzionat ca "a venit momentul sa demareze acest proces", au declarat surse apropiate Microsoft. Acest lucru s-a intamplat la scurt timp dupa ce ValueAct a acaparat o participatie de 2 miliarde dolari in compania americana.
Profiturile modeste din iulie, care nu au oferit semne privind o imbunatatire a situatiei, au contribuit la decizia lui Ballmer. Reuters precizeaza ca plecarea lui Ballmer va atrage de la sine greaua misiune de a gasi un succesor - o schimbare majora pentru Microsoft.
"Nu stiu daca exista cineva care sa se descurce mai bine decat Steve Ballmer la conducerea Microsoft. Este o misiune dificila", a declarat Brad Silverberg, fost director al diviziei Windows si co-fondator al firmei de venture capital Ignition Partners din Seattle. "Este nevoie de o schimbare in privinta abordarii acestei functii, deoarece provocarile sunt tot mai mari".