5 produse online care au disparut in 2013
ripprodusewinampfacebookhtcfotografii
Pe masura ce anul 2013 se apropie de final, ar fi important sa analizam nu doar ce am castigat, ci si ce am pierdut. De la "decesul" Google Reader la esecul HTC First, pana la scoaterea din fabricatie a modelului de smartphone iPhone 5, am fost martorii multor disparitii de rang inalt in randul produselor tehnologice/gadgeturilor.
In 2013, au disparut multe produse cu vechime. De la motorul de cautare AltaVista, pana la Winamp si MySpace, am spus "Adio!", numeroaselor amintiri tehnologice. Anul acesta a adus inchiderea mai multor servicii moderne, precum serviciile de criptare a emailului Lavabit si Silent Circle, Turntable.fm si Google Checkout, ultimul dorindu-se a fi un rival pentru PayPal.
Tot in acest an, americanii au ramas fara lantul Blockbuster Videos. RIP pentru magazinele clasice de DVD-uri cu filme... Pe masura ce ne apropiem sa tragem cortina peste acest an, putem inchina "un toast virtual" in omagiul Google Reader-ului (atat de necesar jurnalistilor) si nu numai... Cat despre Reader, nu va faceti griji: Puteti folosi DiggReader.
1. Google Reader
In martie 2013, Google a anuntat inchiderea Google Reader, cel mai popular agregator RSS din lume. Chiar daca Google a spus ca "lipsa interesului general" a determinat decesul Reader-ului, acest eveniment a deschis piata pentru alternativele la programul amintit. Feedly si DiggReader pot fi demne de luat in seama, chiar daca niciunul nu poate umple in totalitate "golul" lasat de Google Reader.
2. HTC First, "primul telefon Facebook"
In aprilie 2013, Facebook a decis sa lanseze aplicatia pentru Android Facebook Home. Chiar daca aceasta functioneaza pe alte dispozitive cu Android, a debutat pe HTC First, un smartphone mediu, destinat utilizatorilor obisnuiti de asemenea gadgeturi. Din pacate pentru Facebook, atat Facebook Home, cat si HTC First s-au lovit de indiferenta consumatorilor. Chiar daca Facebook Home inca mai exista pe site-urile specifice, HTC a renuntat la First, la cateva luni de la lansare. Ca urmare, First a devenit smartphone-ul "cu cea mai scurta durata de viata", de la lansarea esecului numit "Microsoft Kin".
3. Winamp
Inainte de iTunes, a fost Winamp, cel mai popular music player din lume. Pentru cei din generatia Napster, Winamp a fost primul "tonomat de calculator", care rula CD-uri audio, MP3-uri si dispunea de mai multe variante de cosmetizare estetica (skins). AOL, care a cumparat Winamp si compania-mama Nullsoft in 1999, a anuntat ca va inchide site-ul, aplicatia pentru dispozitive mobile si cea desktop in decembrie 2013. Nu putem spune decat ca ne va lipsi Winamp...
4. Google Checkout
In 2006, Google a lansat Google Checkout, dorind sa rivalizeze cu PayPal pe piata platilor si tranzactiilor online. In ciuda numelui sonor, serviciul nu a obtinut succesul dorit. In 2011, Google Checkout a fost alipit de Google Wallet. In mai, Google a anuntat ca inchide divizia de procesare a platilor corespunzatoare Google Checkout, permitand doar desfasurarea tranzactiilor pentru Google Play. Google Checkout si Google Wallet au marcat esecul Google pe piata platilor online. Intre timp, PayPal, Stripe, Braintree si Square continua sa isi dovedeasca potentialul.
5. MySpace Classic
In iunie 2013, MySpace a dezvaluit o relansare cu surle si trambite. Noul MySpace era orientat spre muzica (cu ajutorul lui Justin Timberlake) si nu mai semana cu reteaua sociala de la mijlocul anilor 2000, foarte populara, de altfel. Din nefericire, cand noul MySpace a debutat oficial, tot continutul vechi al site-ului "s-a evaporat". Fotografiile, articolele de blog, comentariile si mesajele dinainte de iunie 2013 au disparut. Ce a fost mai rau pentru MySpace? Ca nu si-a anuntat utilizatorii ca relanseaza site-ul, insemnand ca amintirile lor s-au pierdut pentru totdeauna. MySpace a incercat sa le ofere acestora o solutie, pentru a-si recupera vechile articole scrise pe blog si fotografiile, dar nu si-a mai revenit niciodata. S-ar putea ca in 2014 sa asistam la o inchidere completa a MySpace, scriu unii analisti, citati de mashable.com.