5 motive pentru care ar trebui sa duci la reciclat vechiul telefon
reciclare telefoane
Stiai ca telefoanele se numara printre cele mai periculoase deseuri electrice? Un dispozitiv contine aproximativ 30 de componente diferite - printre care si substante toxice precum plumb, mercur sau cadmiu. Chiar daca procesele de reciclare si valorificare a materialelor nu implica etape complexe, multi aleg sa pastreze in casa telefoanele vechi. Tocmai pentru ca nu ocupa mult spatiu, aceste echipamente au devenit rapid deseuri „invizibile”, care nu ajung sa fie reciclate si valorificate.
Cat de periculoase sunt de fapt telefoanele vechi, dar si care sunt cele mai importante activitati de
reciclare electrocasnice mici afli in randurile de mai jos.
Cat de des isi inlocuiesc romanii telefoanele?
90% din componentele unui telefon pot fi reciclate. Totusi, majoritatea romanilor aleg sa pastreze vechile gadgeturi, chiar daca nu le mai folosesc. Conform unui studiu realizat de Asociatia Environ, telefoanele mobile sunt cel mai des inlocuite: 38% dintre respondenti au declarat ca isi cumpara un produs nou la fiecare 2-3 ani. Ofertele speciale sau noile tehnologii care apar pe piata sunt doar cateva dintre motivele care faciliteaza achizitiile.
Nici datele inregistrate la nivel european nu sunt imbucuratoare. Rata de reciclare a telefoanelor mobile este estimata undeva intre 12% si 15%. Totusi, necesitatea reciclarii devine o prioritate in contextul in care nivelul de poluare creste progresiv, iar resursele naturale sunt pe cale sa se epuizeze.
Cum si de ce trebuie sa reciclam un telefon vechi
Daca nu ai optat inca pentru procesul de
reciclare telefon, iata doar 3 motive sa o faci:
-
Aruncarea telefoanelor la groapa de gunoi sau in locuri nepermise afecteaza flora si fauna. Substantele periculoase care patrund in natura afecteaza integritatea resurselor.
-
Reciclarea inseamna economie de energie. Stiai ca odata reciclat, un telefon vechi poate salva atat de multa energie incat poate incarca un laptop aproximativ doua zile? De asemenea, procesul reduce implicit si costurile aferente productiei prin reutilizarea materialelor pretioase precum aur, argint sau paladiu.
-
Telefoanele vechi supuse activitatilor de reciclare ajuta companiile sa eficientizeze timpul de lucru si cheltuielile suplimentare. In plus, faciliteaza aparitia modelelor noi, tocmai datorita modalitatii de utilizare a componentelor vechi.
Unde pot sa reciclez un telefon stricat?
Te intrebi unde se recicleaza electrocasnicele? In prezent, exista peste 4.000 de puncte de colectare gestionate de Asociatia ENVIRON este unul dintre cei mai importanti jucatori din domeniul managementului deseurilor de echipamente electrice si electronice
Multe dintre locatiile vizate sunt retele de retail, supermarket-uri, unitati de invatamant, companii private, institutii publice sau centre de colectare.
Descarca-ti aplicatia Unde Reciclam?, alege zona care se afla cel mai aproape de tine si recicleaza telefoanele vechi!