3.000 de euro amenda pentru o cautare minutioasa pe Google
condamnarebloggerfrantainformatii protejate
Curtea de apel din Paris l-a condamnat pe Olivier Laurelli, blogger, jurnalist si hacker cunoscut cu pseudonimul de Bluetouff la o amenda de 3.000 de euro pentru ca a descarcat si a postat documente liber accesibile pe Internet.
Decizia pare un pic inechitabila, ba chiar amuzanta daca ne gandim ca tot ceea ce se afla pe Internet apartine spatiului public.
Desi a fost extrem de relaxat la primele infatisari in fata instantei, Olivier Laurelli, s-a trezit condamnat in cele din urma pentru ca a descarcat si publicat pe blogul sau un set de documente apartinand Agentiei Nationale de Securitate Sanitara a Alimentelor si Mediului (ANSES) din Franta, puse din eroare pe un server accesibil publicului si indexate de motorul de cautare Google.
De fapt, Laurelli cauta cu totul altceva si a descoperit documentele in cauza din intamplare. Desi achitat pentru acuzatia de acces fraudulos pe un server, blogger-ul nu a scapat de invinuirea de a fi furat documente care nu-i apartineau. “Nu pot intelege cum pot fi acuzat ca am furat documente, daca nu am intrat fraudulos pe acel server”, a declarat Laurelli. Totusi, judecatorii Curtii de Apel din Paris au aratat ca Laurelli era perfect constient de caracterul protejat al informatiilor pe care le-a obtinut si totusi le-a facut publice, motiv pentru care a si fost condamnat.
Ciudat este ca, dupa prima decizie a instantei, ANSES a renuntat la acuzatii, fiind multumita ca s-a tras un semnal de alarma. Parchetul a fost cel care a facut apel la sentinta de achitare pronuntata in favoarea lui Olivier Laurelli. Decizia Curtii de Apel din Paris in acest caz extrem de controversat este un semnal ingrijorator in special pentru jurnalisti, mai ales atunci cand acestia pun mana pe documente scapate de sub control si le dau publicitatii.
De altfel, Gregory Pouget, responsabilul biroului media al organizatiei “Reporters sans frontieres” a tinut sa declare ca verdictul in procesul intentat lui Olivier Laurelli este “un precedent periculos”. Decizia Curtii de Apel din Paris poate fi atacata, conform legislatiei franceze, la Curtea de Casatie.