10 lucruri interesante despre MICROSOFT
muncamicrosoftgoogleyahooangajatisanta claus
Multi utilizatori glumesc pe seama "diabolicului" sistem de operare Windows, majoritatea fiind fani Apple, scrie ListVerse.com. Iata zece lucruri interesante despre Microsoft, care ar putea sa ne dea de gandit.
Procesele
Microsoft a dat in judecata un pusti in varsta de 17 ani. Compania a pus ochii pe Mike Rowe, care in 2004 a infiintat site-ul MikeRoweSoft. Microsoft s-a oferit sa-l plateasca cu 10 dolari pe Rowe, pentru a renunta la numele site-ului sau. Acesta a obtinut insa 10.000 de dolari, dupa ce a sustinut ca s-a simtit jignit de solutia propusa de Microsoft.
Lucrurile s-au complicat si presa a pus tunurile pe Microsoft. In final, Microsoft i-a oferit o suma frumoasa lui Rowe si l-a invitat in sediul sau, unde tanarul a primit o instruire gratuita si o consola Xbox cu multe jocuri...
Rasismul
In 2009, a fost lansata versiunea in limba poloneza a produsului Microsoft Business Productivity Infrastructure; utilizatorii polonezi au observat ca un afro-american a fost "sters" din poza de pe site-ul companiei, in locul sau aparand un caucazian.
Microsoft a sustinut ca totul s-a datorat unei erori. Unii au sugerat ca Microsoft s-a gandit la predominanta albilor in populatia poloneza si a considerat nepotrivita prezenta unei persoane de culoare in fotografiile de pe site-ul sau.
Fundatia Gates
Bill Gates este un mare filantrop, dar nu se opreste totul aici. Fundatia Bill & Melinda Gates a investit in grupuri precum GEO Group, o companie privata care administreaza unele centre de reeducare, unde s-au inregistrat numeroase abuzuri asupra detinutilor minori. Statul Texas a refuzat sa finanteze aceasta organizatie.
Mai mult, fundatia lui Gates a investit in grupul de aparare DynCorp, acuzat de incalcarea drepturilor omului si molestarea sexuala a unor baieti afgani, care ar fi fost obligati sa danseze imbracati in haine femeiesti. DynCorp a fost acuzata si de implicarea intr-o retea de prostitutie din Bosnia, unde angajatii companiei ar fi violat chiar si minore in varsta de 12 ani.
Sexismul
Un studiu recent arata ca 50% dintre utilizatorii jocurilor video sunt femei. Din pacate, femeile gamerite sunt deseori persecutate si excluse. Intr-o reclama recenta, Microsoft a insinuat ca femeile urasc jocurile video si barbatii le implora se permita asemenea activitati in casa. Intr-o reclama care seamana cu afisele misogine din anii '50, Microsoft a suparat publicul feminin cu urmatoarele afirmatii: "Ai prefera sa crosetezi decat sa vezi cum ucid zombii, dar crede-ma pe cuvant. Xbox One este pentru amandoi. Serios!". Revolta femeilor nu a reprezentat o surpriza pentru Microsoft.
Mita
Microsoft a platit cele mai populare gazde de pe YouTube pentru a promova consola Xbox One. Microsoft a achitat 3 dolari pentru fiecare 1.000 de vizualizari ale unui canal, daca incorporeaza 30 de secunde de reclama, in care cineva se joaca pe consola Xbox. Tinand cont de faptul ca aceste canale au milioane de vizualizari, veniturile au fost pe masura.
Utilizatorii de YouTube platiti au fost "sfatuiti" sa nu vorbeasca de rau compania Microsoft. Din punct de vedere legal, Microsoft nu a gresit cu nimic, dar reputatia ambelor parti poate avea de suferit.
Incalcarea intimitatii
Microsoft a permis autoritatilor sa citeasca emailurile unor utilizatori care au avut incredere in serviciul Outlook. NSA-ul a dobandit acces si la mii de conversatii Skype (compania pe care Microsoft a cumparat-o in 2011).
Microsoft continua sa nege acuzatiile de incalcare a intimitatii (si increderii). Compania a precizat insa ca a primit 7.000 de cereri din partea autoritatilor, in scopul divulgarii informatiilor unor utilizatori.
Discriminarea sexuala
Microsoft a fost criticat de nenumarate ori de comunitatile LGBT. Utilizatorii de jocuri video nu au voie sa utilizeze pseudonime care includ cuvantul "GAY" (ex: "TheGAYERGamer".
Lucrurile s-au complicat in defavoarea Microsoft dupa ce administratorii Xbox Live au interzis accesul gameritei "Teresa", care a recunoscut in profil ca este lesbiana. Aceasta jucatoare a fost agresata online de catre alti utilizatori. Microsoft sustine insa ca lucreaza alaturi de GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation), pentru a se asigura ca toata lumea foloseste in mod corect produsele si serviciile sale.
Cenzura
Microsoft nu este singura companie care a ajutat China sa-si izoleze oamenii de restul lumii - asa au actionat si Google, Yahoo si AOL. Microsoft ii va bloca pe utilizatorii chinezi din anumite cautari si titluri de blog, care includ subiecte politice "sensibile".
Microsoft nu este insa la fel de dura precum Yahoo, care ii raporteaza pe "faptasi" la guvernul chinez.
Mos Craciunul bizar
In 2007, Microsoft a considerat ca ar fi potrivit sa creeze un Mos Craciun virtual, care sa poata purta o conversatie cu cei mici. Personajul a deviat insa de la spiritul Craciunului, ajungand la discutii sexuale.
Prima problema a fost semnalata in cazul a doua fetite de 11 si 13 ani, care i-au cerut lui "Mosu'" niste pizza. Santa Claus a abordat insa unele subiecte sexuale si a discutat despre trecutul sau infractional. De asemenea, Mos Craciunul "virusat" a inceput sa-si injure fanii. Microsoft l-a pensionat rapid pe "Bad Santa".
Contractele de munca
Angajatii Microsoft muncesc pe rupte si satisfactiile sunt pe masura trudei. Totusi, ce se intampla daca vrei sa pleci din companie? Microsoft foloseste metode controversate de retinere a personalului - daca incerci sa pleci de la Microsoft, gigantul te va da in judecata pentru "valoarea ta". De asemenea, Microsoft a fost acuzata ca a redus contributiile sociale la sanatate ale angajatilor. Cei mai multi angajati care reusesc sa plece de la Microsoft isi fac loc in companiile rivale, precum Google si Yahoo.