Cum sa aflati daca va puteti finanta singuri investitiile viitoare
potentialul financiar al firmeiautofinantareinvestitii
Capacitatea de autofinantare (CAF) reflecta potentialul financiar al firmei de a-si remunera capitalurile proprii si de a-si autofinanta politica de investitii.
Capacitatea de autofinantare reprezinta de fapt o resursa interna aflata la dispozitia firmei, resursa care se determina la sfarsitul unui exercitiu contabil si pe baza careia se creeaza planul de investitii viitoare.
Ea este destinata sa asigure:
● finantarea unor nevoi ale gestiunii curente;
● cresterea fondului de rulment, finantarea totala sau partiala a noilor investitii;
● rambursarea imprumuturilor contractate;
● remunerarea capitalurilor investite.
Pentru a va determina capacitatea de autofinantare va stau la indemana metoda deductiva si metoda aditionala.
Metoda deductiva
Formula de calcul a capacitatii de autofinantare (CAF) este:
CAF = Excedentul brut de exploatare + Venituri financiare + Venituri exceptionale – Venituri din cesiune de scopurile autofinantarii active – Cheltuieli financiare – Cheltuieli exceptionale – Impozit pe profit
Unde:
Excedentul brut de exploatare (E.B.E.) = diferenta dintre valoarea adaugata, pe de o parte, si impozitele, taxele si cheltuielile de personal, pe de alta parte. E.B.E. exprima masura resurselor obtinute din exploatare, pe baza carora managerul unei firme ia decizii strategice in privinta dezvoltarii firmei.
Valoarea adaugata = cresterea de valoare obtinuta din utilizarea factorilor de productie, peste valoarea bunurilor si serviciilor achizitionate de la terti, in cadrul activitatii curente a firmei.
Cheltuieli exceptionale = cheltuieli care nu pot fi previzionate si nici planificate: amenzi, penalitati etc.
Venituri exceptionale = venituri care nu pot fi previzionate si nici planificate: vanzarea unor active inca neamortizate, despagubiri primite in urma unor evenimente asigurate etc.
Venituri financiare = sumele obtinute ca urmare a detinerii unor titluri de proprietate (dividende) sau de plasament (dobanzi), din operatiuni de schimb valutar (diferenta pozitiva de curs valutar) si din sumele pastrate la banca (dobanda la depozite).
Cheltuieli financiare = sumele platite detinatorilor actiunilor sau partilor sociale ale firmei (dividende), detinatorilor obligatiunilor emise (dobanzi), si bancilor (comisioane si dobanzi la credite).
Metoda aditionala
Formula de calcul a capacitatii de autofinantare (CAF) este:
CAF = Rezultatul net al exercitiului + Cheltuielile cu amortizarile si provizioanele + Valoarea neta a activelor cedate – Venituri din cesiunea de active
Unde:
Rezultatul net al exercitiului = profitul sau pierderea contabila calculata la sfarsitul exercitiului financiar.
Valoarea neta a activelor cedate = valoarea care se obtine in urma vanzarii activelor nenecesare, dupa ce au fost scazute impozitele, taxele si cheltuielile legate de vanzare.
Venituri din cesiunea de active = veniturile obtinute de firma in urma punerii la dispozitia (inchirierii) unor terti utilizatori a unor active pe o anumita perioada de timp, pentru care se primeste o cota-parte din beneficiile produse de ele (uzufruct).
Diferenta dintre cele doua metode consta in faptul ca metoda aditionala pleaca de la rezultatul net al exercitiului, in timp ce metoda deductiva pleaca de la excedentul brut al exploatarii.
Sfatul nostru: Va recomandam sa folositi metoda aditionala atunci cand luati in calcul amortizarile si provizioanele, iar pe cea deductiva atunci cand luati in calcul veniturile de exploatare si cele financiare.