Care este pretul unei ferme in Romania
fermaferma animaleagricultura romaniapret fermaculturi de cereale
Interesul strainilor pentru achizitia de terenuri in Romania se mentine ridicat datorita preturilor mici si potentialului agricol al tarii.
In ciuda faptului ca terenurile compacte de sute de hectare sunt greu de gasit, oferte de vanzare inca exista. Chiar si pe site-urile din strainatate. Romanii isi expun marfa strainilor vanzand remorci, batoze pentru porumb, tractoare sau combine. Altii cauta un job in agricultura.
La inceputul acestui an, un francez a scos la vanzare o ferma de 1.000 de hectare situata in vestul tarii, ideala pentru culturi cerealiere. Cumparatorul avea acces usor la ferma si posibilitatea irigarii terenului. Pretul? Trei milioane de euro, negociabil.
O ferma de animale care se afla la doi kilometri de Braila se vindea pentru 500.000 de euro. Pretul includea mai multe cladiri, dar si zece hectare pentru furaje. Alte ferme de animale scoase la vanzare se mai gasesc in Buzau sau Bihor, iar preturile variaza intre 300.000 si 500.000 de euro.
Un vanzator din Cehia posteaza anunturi pe site-uri de specialitate cu privire la o ferma cu suprafata de 500 de hectare al carei pret ajunge la 650.000 de euro. Desi mare, pretul include si suma de 200.000 de euro care este necesara achitarii utilajelor achizitionate in leasing. Ferma dispune de utilaje moderne precum Fendt sau Class, dar si de tractoare romanesti vechi.
Unitatea este specializata in productia de cereale, sfecla de zahar, rapita si floarea soarelui. Cehul mai are un argument: o subventie de 550 lei pe hectar si o crestere constanta.
Acelasi vanzator mai are o ferma din Alba spre vanzare, de 450.000 de euro, cu un teren de 600 de hectare de teren, utilaje agricole, cladiri si depozit.
Pentru 230.000 de euro poate fi achizitionata o ferma din judetul Olt. Oferta include 15 hectare de teren arabil, o livada si 500 mp de vie, depozite de fructe si legume, crescatorie de porci si utilaje agricole.
La sfarsitul anului trecut, strainii detineau peste 8,5% din suprafata arabila a tarii. Principalii investitori sunt din Italia (24,29%), Germania (15,48%), tari arabe (9,98%), Ungaria (8,17%), Spania (6,2%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%).