Alternativele investitionale
cashimobiliareinvestitiicompanii
Cash si depozite in valuta nationala
Avantaje:
Lichiditatea ridicata, ratele relativ ridicate ale dobanzilor, asigurarea garanta a depozitelor in valoare de pana la 50.000 Euro.
Dezavantaje:
Riscul valutar. In conditiile unei balante comerciale cronic deficitare si ale unui deficit de cont curent, deprecierea pe termen lung a leului este practic o constanta din 1990 si pana in prezent.
Observatii:
Pentru investitori institutionali si chiar pentru companiile de marime mica, asigurarea in valoare de 50.000 Euro este nesemnificativa. In ciuda eforturilor institutionale deosebite, nu exista nici o garantie care sa previna colapsul oricarei banci private.
Pe termen mediu, dobanzile la depozite vor tinde sa scada, influentate fiind de pericolul unor plasamente speculative in lei, concomitent, (desi paradoxal) cu o rata a inflatiei peste media europeana. Fenomenul a mai fost prezent in intervalul 2004-2005.
Cash si depozite in valuta straina
Avantaje:
Lichiditatea ridicata.
Dezavantaje:
In general in tarile dezvoltate, cu valuta puternica si considerata adesea drept refugiu de economisire pentru tarile emergente, randamentele plasamentelor in valuta au fost inferioare ca randament oricarui alt tip de investitie.
Observatii:
Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite, are o politica constanta de devalorizare a dolarului, insa motivele foarte diverse nu fac obiectul analizei de fata. In contextul in care dolarul este principala moneda in care sunt denominate tranzactiile comerciale si fluxurile financiare internationale, este de asteptat o instabilitate si o devalorizare cronica a sistemului monetar International.
Imobiliare
Avantaje:
Relativa siguranta. Bancabilitate ridicata. In general pot fi construite mai usor ca si garantii pentru credite.
Dezavantaje:
Lichiditatea scazuta. Proces de dezinvestire greoi in special intr-o piata in scadere. Investitiile si tranzactiile ulterioare de valori mari depind de apetitul unor investitori institutionali straini, care, de multe ori actioneaza concertat.
Observatii:
Posibilitatea unor investitii imobiliare ca si pretul acestora este in mod direct si imediat influentata de disponibilitatea de creditare a bancilor. In consecinta, investitorul roman se afla cel mai adesea confruntat cu o situatie de genul “cand exista bani – posibilitati de obtinere a unui credit – preturile sunt foarte mari; cand piata scade si apar oportunitati investitionale – bancile nu dau bani imprumut”.
Actiuni ale companiilor romanesti
Avantaje:
Lichiditatea ridicata. Posibilitatea tranzactionarii pe BVB. Posibilitatea incasarii de dividende.
Dezavantaje:
Riscul foarte ridicat. Nevoia de a analiza in mod distinct fiecare societate tranzactionata, istoricul acesteia, situatia sa financiara, managementul, sectorul pe care opereaza. Lipsa inerenta a transparentei datelor financiare la foarte multe din societatile tranzactionate.
Sunt influentate in principal de evolutia economiei nationale si de perceptia si disponibilitatea investitorilor institutionali straini de a face plasamente in actiuni romanesti.
Actiuni ale companiilor straine
Avantaje:
Lichiditatea ridicata. Usurinta tranzactionarii. Brokerii, inclusiv din Romania, ofera posibilitatea investitiilor pe diferite tipuri de burse – ex. Viena, Londra. Posibilitatea incasarii de dividende.
Dezavantaje:
Inconsistenta datelor financiare pentru o serie de companii. Nevoia unor analize fundamentale si tehnice consistente. Companiile cu fundamente puternice se tranzactioneaza International la preturi si multiplii P/E/, considerabili.
Observatii:
Sunt supuse practic acelorasi riscuri ca si actiunile listate ale societatilor romanesti, minus riscul de piata aferent Romaniei. Raman necesare analizarea rezultatelor financiare ale companiei, performantele sectorului, istoricul tranzactionarii, analiza managementului etc. Ramane valabil si riscul acuratetei datelor financiare prezentate, cazuri precum Enron sau WorldCom fiind extrem de bine mediatizate
Obligatiuni
Avantaje:
Lichiditate ridicata. In cazul titlurilor de stat – garantia statului roman. Pare sa actioneze ca o solutie de refugiu pe termen scurt pentru majoritatea bancilor comerciale active in Romania.
Dezavantaje:
Insuficienta securitate, cu exceptia titlurilor de stat. Spre exemplu, obligatiunile municipale, emise de suficiente localitati din tara sunt dependente de anumite previziuni financiare discutabile in conditiile unor ani succesivi de recesiune economica. Planningul financiar al directiilor economice din multe municipalitati din tara lasa de dorit.
Observatii:
Pe masura ce dobanzile oferite de stat (la certificatele de trezorerie) vor scadea, bancile comerciale se vor reorienta catre alte plasamente.
Fii expert in management financiar si asigura succesul afacerii printr-o analiza financiara riguroasa! Detalii aici >>>