10.000 de euro de la stat pentru tinerii care vor sa-si faca o afacere
afacerifirmeafacere
Persoanele care au pana la 35 de ani si care nu au detinut niciodata o firma sau actiuni intr-o alta firma si care vor sa debuteze in afaceri vor primi garantii de stat pentru a obtine credite si ajutoare de stat nerambursabile in valoare de maximum 10.000 de euro, potrivit unei ordonante care urmeaza sa fie adoptata miercuri in sedinta de guvern.
Andreea Paul (Vass), consilier al primului-ministru spune ca firma care urmeaza sa se infiinteze trebuie sa aiba un asociat unic sau cel mult cinci asociati, toti debutanti in afaceri.
"Facilitatile propuse de ordonanta de urgenta implica un ajutor financiar nerambursabil de maximum 30% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Pentru restul de bani necesari exista doua optiuni: fie vine cu resurse proprii, fie are nevoie de un credit bancar. Pentru a facilita accesul, statul va garanta maxim 80% din valoarea creditului, dar nu mai mult de 80.000 de euro."
De asemenea, debutantii vor fi scutiti si de la plata taxelor pentru operatiuni efectuate de ONRC, respectiv 200 de lei. O alta facilitate o constituie scutirea de la plata CAS-ului datorat de angajator pentru maximum patru salariati.
"Pentru a obtine aceste facilitati, tanarul debutant are cateva obligatii: proiectul de investitii sa fie bancabil, sa angajeze minimum doi salariati, sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul obtinut si sa depuna semestrial un raport de progres la Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (ANIPPIMM), autoritate care se afla in subordinea Ministerului Economie si care care va asigura managementul si implementarea proiectului", spune consilierul primului-ministru.
Tinerii antreprenori pierd facilitatile si returneaza integral catre stat finantarea daca timp de trei ani vinde sau cesioneaza o parte din actiuni altor persoane decat unor tineri debutanti.
Prioritare la finantare vor fi proiectele care vizeaza activitati productive si sunt excluse afacerile gen intermedieri financiare, consultanta, jocuri de noroc.
"Pentru tineri orice sprijin este important si consider ca o astfel de masura legislativa va improspata piata. Chiar daca este o perioada dificila, tinerii isi pot face un business daca este bine gandit, iar guvernantii ar trebui, pe langa aceasta masura, sa stimuleze si consumul", spune Dragos Sabareanu, partener al firmei Glassworks, companie care produce mobilier din sticla.
Normele de aplicare vor intra in vigoare in 15 zile de la data la care va fi adoptata ordonanta. Banii alocati de la bugetul de stat pentru finantarea tinerilor debutanti in acest an este de 1 milion de euro, suma care se afla alocata in bugetul Ministerului Economiei.
Sursa:
Ziarul Financiar.ro