Interviul cu un CEO: 10 intrebari si raspunsuri dificile
joburilocuri de muncainterviuriceosefiintrebari
Este dificil sa te pregatesti temeinic pentru un interviu de angajare. De asemenea, cand stii ca vei fi nevoit sa discuti cu un CEO, situatia va parea si mai intimidanta.
Daca vine interviul de angajare "peste tine" si trebuie sa te pregatesti pentru discutia cu un CEO, iata cateva ponturi, oferite de glassdoor.com.
1. De ce ai avut X joburi in ultimii X ani?
In zilele noastre, nu este neobisnuit ca un tanar sa isi schimbe foarte des locul de munca. De fapt, peste 50% dintre angajatori au recrutat un asemenea candidat. Cei mai multi CEO pun aceasta intrebare deoarece vor sa stie daca ai fost loial celorlalti sefi si cum ai luat anumite decizii in viata profesionala.
Raspuns:
Cand discuti despre experienta ta in campul muncii, concentreaza-te asupra acelor aspecte care ti-au definit cariera intr-un mod pozitiv. De exemplu, subliniaza faptul ca te afli in cautarea unui job care sa se potriveasca intrutotul cu obiectivele si aspiratiile tale.
2. Ce doresti sa obtii in urmatorul an?
CEO vrea sa stie daca respectivul candidat are planuri mari, dupa angajarea in compania respectiva.
Raspuns:
Vorbeste-i angajatorului despre viziunea ta cu privire la jobul respectiv. Seful stie deja ca esti calificat (teoretic!) pentru functia oferita; tot ce trebuie sa ii spui este ca doresti sa contribui la succesul companiei.
Vorbeste-i despre calitatile tale, dar nu in termeni banali, ci sub forma unor povesti frumoase si adevarate.
3. Ai renunta la jobul tau, daca ai castiga la loterie, in situatia in care esti pasionat de ceea ce faci?
Doresti sa urmezi o cariera sau sa castigi un simplu salariu lunar, care sa-ti ajunga pentru un trai decent? Angajatorul cauta mereu raspunsul la acest tip de intrebare.
Raspuns:
Aceasta este o intrebare mai dificila. Regula de baza? Fii sincer atunci cand oferi un raspuns. Fie ca doresti un job pentru a-ti asigura traiul zilnic sau vrei sa ai o cariera stralucita, discuta acest aspect cu angajatorul.
4. Vorbeste-mi despre realizarile care ti-au modelat cariera profesionala.
Angajatorii vor sa auda povesti de succes. Ei nu tin neaparat sa faci un rezumat al vietii tale, ci se afla in cautarea acelor calitati unice intr-un candidat.
Raspuns:
Spune o poveste referitoare la o realizare profesionala din trecut, care sa aiba relevanta pentru functia oferita de CEO-ul respectiv.
5. Vorbeste-mi despre un proiect care te-a obligat sa iti pui imaginatia la contributie.
Potrivit unui studiu CareerBuilder, 21% dintre angajatori doresc sa recruteze candidati care stiu sa gandeasca dincolo de limite.
Raspuns:
Vorbeste-i despre un proiect care te-a provocat sa "iesi din tipare", sa fortezi limitele. Astfel, CEO-ul va observa ca esti dispus sa iti asumi unele riscuri, pentru a dobandi succesul.
6. Cum te-ar descrie ultimul tau sef?
O intrebare dificila, mai ales daca ai plecat de la ultimul job cu "surle si trambite". Totusi, angajatorul vrea sa vada ce fel de personalitate ai.
Raspuns:
Ai ocazia sa vorbesti despre etica profesionala si cum ai reusit sa te integrezi in colectivele anterioare de munca. Daca ai avut o experienta negativa in trecut, vorbeste-i sefului despre lectiile invatate din greseli si explica-i ca poti depasi cu bine situatiile tensionate.
7. Ce apreciezi cel mai mult la compania noastra?
Sefii vor sa stie daca respectivul candidat intelege obiectivele companiei in care vrea sa se angajeze. Sefii sunt constienti deja ca te-ai documentat in legatura cu postul oferit.
Raspuns:
Concentreaza-te asupra valorilor acelei organizatii. Incorporeaza acolo si propriile tale principii si explica simplu cum pot fi folosite pentru a genera succesul.
8. Ce faci in timpul liber?
O intrebare care vizeaza informatii despre caracter si valori.
Raspuns:
Este important sa fii sincer. Vorbeste-i sefului despre pasiunile tale, dar nu exagera, deoarece te afli intr-un cadru profesional.
De exemplu, vorbeste-i despre cursele de maraton la care participi sau cele de yoga. Asemenea pasiuni ilustreaza modul in care etica ta profesionala si aptitudinile de lider se reflecta (sunt transferate) in viata personala.
9. De ce te motiveaza zilele de luni?
Zilele de luni pot fi o povara pentru multi angajati. Totusi, daca iti place mult ceea ce faci, lunea devine o zi la fel ca toate celelalte. Un studiu realizat de CareerBuilder arata ca 66% dintre angajatori doresc sa recruteze oameni motivati si 72% nu ar ezita sa angajeze oameni cu o atitudine pozitiva.
Raspuns:
Ai ocazia sa vorbesti despre pasiunea muncii tale. Ce te motiveaza sa mergi mai departe? Unde iti gasesti inspiratia, chiar si la inceputul saptamanii de munca?
10. De ce lucrezi in aceasta industrie?
Sefii vor sa stie de ce ai ales aceasta industrie, daca esti preocupat de munca intr-o anumita companie, daca pui suflet in ceea ce faci.
Raspuns:
Discuta despre momentul in care ai devenit interesat de o cariera in industria respectiva. Poate fi legata de un stagiu profesional, de o experienta inedita, de o decizie de moment. Cand spui o asemenea poveste adevarata, asigura-te ca scoti la iveala experientele relevante pentru functia respectiva.