INTERVIU MANAGER.RO. Profesorul Tal Ben-Shahar: Secretul creativitatii in business este FERICIREA
interviu tal ben-shaharprofesorul de fericirepsihologie pozitivacreativitatestres
Oamenii fericiti sunt mai creativi? Conform lui Tal Ben-Shahar, cunoscut in toata lumea ca "profesorul de fericire", raspunsul este DA. Reporterul Manager.ro a stat de vorba cu creatorul celui mai popular curs de psihologie pozitiva de la Harvard si a aflat solutii usor de aplicat, atat pentru manageri, cat si pentru angajati.
In urma cercetarilor sale, Tal Ben-Shahar a observant ca atunci cand nivelul de bunastare al oamenilor creste, la fel se intampla si cu nivelul de creativitate si inovatie. Prin urmare, nivelul de fericire al angajatilor poate fi un avantaj pe care compania il are fata de competitie.
Am stat de vorba cu profesorul
Tal Ben-Shahar la conferinta IAA "Creativity 4 Better" si am aflat solutii concrete pentru manageri si pentru angajati, care ii ajuta sa fie mai fericiti si sa gandeasca in afara tiparelor.
Iata 5 lucruri pe care le poti face pentru a fi mai fericit si mai creativ, dezvaluite de Tal Ben-Shahar:
1) Concentreaza-te pe punctele tale forte, nu pe cele slabe
"La ce ma pricep cel mai bine?" si "Ce anume ma face sa fiu puternic?", acestea sunt intrebarile pe care trebuie sa ti le pui. Gaseste un punct comun intre ceea ce reusesti sa faci foarte bine si pasiunile tale, care iti ofera mereu energia de care ai nevoie.
Mai mult, daca la serviciu nu ai sansa sa faci in fiecare zi activitatea la care te pricepi cel mai bine, este timpul sa faci o schimbare.
Tal Ben-Shahar este de parere ca acest lucru se aplica inca din scoala. Mai exact, daca un copil este bun la matematica si lucreaza zilnic, va deveni mai bun si la limba romana, fiindca va capata incredere in el.
Pe scurt, punctele tale forte si pasiunile tale sunt cele care iti imbunatatesc performantele in orice domeniu.
2) Nu considera stresul o problema
Stresul nu este problema, ci lipsa timpului de repaus. Oamenii au mecanisme foarte eficiente care le permit sa faca fata stresului, considera profesorul, insa problema este ca nu ii oferim mintii suficient timp pentru a se recupera.
Gandeste-te ce se intampla atunci cand mergi la sala si ridici greutati. Practic, iti stresezi muschii, dar acesta nu este un lucru rau, atat timp cat alternezi cu pauze. Asa cum trupul tau are nevoie de recuperare, la fel se intampla si cu mintea.
Tal Ben-Shahar recomanda sa iei mai des pauze cand esti la birou, sa nu neglijezi zilele de concediu, sa te odihnesti bine in timpul noptii.
3) Fii cat mai implicat
Incearca sa fii cat mai ancorat in prezent atunci cand asculti pe cineva care iti vorbeste, cand mananci, cand participi la o conferinta sau cand mergi pe jos.
In acest fel vei aprecia mai mult ce iti ofera prezentul si vei avea mai mult timp in care sa te concentrezi pe solutii creative, in detrimentul anxietatilor sau temerilor.
4) Ofera securitate psihologica
Asigura-i pe angajatii tai ca este firesc sa greseasca si ca aceste greseli nu vor fi "taxate".
Doar daca se simt in siguranta isi vor putea exprima nestingheriti ideile, fara presiunea unor urmari negative.
5) Fii constient de modul in care privesti munca
Conform studiilor, indiferent in ce domeniu lucreaza, oamenii pot privi munca lor:
- ca pe un job, ceva ce trebuie facut
- din perspectiva unei cariere, in care scopul principal este sa avanseze constant, sa fie promovati
- ca pe o chemare, o oportunitate de a face o schimbare in lume si de a contribui la ceva maret
Mai mult, nu uita ca emotiile sunt "contagioase", asa ca incearca sa aduci mai multa pozitivitate in interactiunile tale zilnice cu ceilalti.
Totusi, ce faci atunci cand volumul de lucru devine coplesitor? "Cat este de productiv sa fii multitasking?", l-am mai intrebat pe profesor.
Multitasking-ul este necesar, dar "a scapat de sub control", este de parere Tal. Este absolut necesar sa avem perioade din zi in care sa ne concentram asupra unui singur lucru.
"O colega de-a mea, Leslie Perlow, profesor la Harvard Business School, a scris o carte numita Sleeping with Your Smartphone (Dormind cu Smartphone-ul tau). Cercetarile ei arata ca o singura ora pe zi in care angajatii stau departe de smartphone-uri, aduce o schimbare in bine pentru nivelul lor de creativitate si pentru starea lor generala din timpul zilei. Este esential sa ne deconectam pentru sanatatea noastra psihica si pentru a putea inova", a raspuns Tal Ben-Shahar.
Tal Ben-Shahar preda cursuri despre cum un mod de gandire pozitiv aduce rezultate extraordinare de business, catre companii multinationale din intreaga lume.
A publicat mai multe carti, printre care si un best seller conform New York Times, intitulat "Happier: Learn the Secrets to Daily Joy and Lasting Fulfillment", in care vorbeste despre importanta alegerii unei directii si a unui obiectiv si urmarirea lor, in timp ce ramanem totusi ancorati in momentul prezent.
Ultimul volum publicat de Tal Ben Shahar se numeste "Bucuria Leadershipului: cum psihologia pozitiva iti poate maximiza impactul (si te poate face mai fericit) intr-o lume provocatoare".