Interviu cu Calin Spiridon, fondatorul primei platforme din Romania care ajuta elevii sa-si aleaga facultatea
edumatchinterviu edumatchcum alegi facultatea
Unul din trei studenti renunta la facultate. Scadearea demografica, reorientarea tinerilor, dar si numarul mic de elevi care reusesc sa treaca Bacalaureatul sunt doar cateva dintre cauze. La acestea se adauga inca un factor important: lipsa unui sistem care sa indrume elevii cate facultatile la care trebuie sa aplice. Calin Spiridon, founder-ul platformei EduMatch, primul test din Romania care ajuta elevii sa-si aleaga facultatea, ne vorbeste astazi mai multe despre proiect, echipa si idee.
In primul rand, ce este Edumatch si unde il gasim?
Edumatch este un proiect pe care l-am lansat in vara anului 2018, impreuna cu alte 3 persoane geniale. Este prima si singura platforma din Romania care, pe baza unui test format din aproximativ 50 - 65 de intrebari dinamice, care ajuta elevii sa isi aleaga facultatea. Practic, elevii intra pe
www.edumatch.ro, isi fac cont, raspund la intrebari, iar la final vor primi un top al celor mai potrivite facultati pentru ei.
Cum a fost conceput testul?
Intrebarile testului sunt bazate pe testul de personalitate Holland. Am adaugat intrebari care tin de aptitudini, pasiuni, viziunea eleveilor despre viitor, iar cu ajutorul domnului Antonio Momoc, doctor in Sociologie, conferentiar doctor la Universitatea Bucuresti si specialist in Comunicare si Relatii Publice, am reusit sa ajungem la un test complet si extrem de exact. De curand am schimbat si algorimtul din spatele lui pentru ca rezultatele sa fie si mai precise. 221 de facultati din cele mai mari centre universitare (Bucuresti, Iasi, Cluj) sunt indexate in acest test, iar de cand l-am lansat peste 8000 de oameni l-au facut. Ma bucur pentru ca deocamdata nu am primit niciun feedback negativ.
Cum ti-a venit ideea acestui proiect?
Am terminat Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, iar in cei trei ani de facultate am vazut foarte multi colegi in jurul meu si prieteni care au renuntat la studiile de licenta pentru ca nu le-a mai placut. Nehotararea asta am avut-o si eu in liceu si stiam ca in clasa a XII-a subiectul alegerii facultatii era un lait motiv in jurul meu. Dupa un research intensiv am observat ca cel putin in Romania nu exista niciun sistem care sa ii ajute pe elevi sa ia aceasta decizie mai usor. Asa ca m-am gandit ca e momentul sa fac eu asta. Mi-am adunat niste oameni aproape, le-am povestit despre ce vorba, au fost inacantati si am inceput sa lucram la Edumatch.
Cine face parte din echipa ta si cum este pentru tine, la o varsta atat de frageda (26 ani), sa fii antreprenor?
Stiam ca pentru genul asta de proiect, cel mai important este sa am un programator bun si asa am ajuns la Nikhil. Are peste 12 ani de experienta si a lucrat din ziua 1 cu mine la acest proiect. Se ocupa in continuare de mentenanta site-ului, iar pe viitor avem o gramada de idei despre cum putem imbunatati platforma. Dupa ce site-ul a fost sus mi-am dat seama ca fara o comunicare intensiva, proiectul nu are cum sa ajunga pe buzele oamenilor. Asa am ajuns la Raluca Rosu, o prietena si colega veche din liceu despre care stiam ca se ocupa de tot ce inseamna comunicare, publicitate si relatii publice. Raluca se ocupa acum de Social Media si e omul meu de incredere atunci cand vine vorba despre comunicare, comunicate de presa si mass-media. Ultimul om de care aveam nevoie pentru ca proiectul sa fie exact asa cum mi-l imaginam, a fost Mihaela care se ocupa acum de partea de legal a proiectului Edumatch. Legat de antreprenoriat, am simtit mereu ca asta e drumul. Imi place foarte mult ceea ce fac si cred ca cel mai important este sa am langa mine o echipa de oameni si prieteni care sa creada in proiect si cu care sa pot fi pe aceeasi lungime de unda. Sunt genul de lider caruia ii place sa fie apropiat de echipa, sa ii ascult, sa ii inteleg si cred ca succesul sta in empatia fata de ceilalti. Ma consider un norocos ca am reusit sa adun langa mine oameni extrem de profesionisti care chiar vor sa schimbe ceva pentru elevii din Romania.
Cum vezi Edumatch pe viitor? Care e scopul si unde vrei sa ajunga?
Am foarte multa incredere in proiect. Sper ca in cel mult 2 ani Edumatch sa fie prezent in randul tututor elevilor care sunt nehotarati in alegerea facultatii pentru ca imi doresc cu adevarat sa ii ajut. Mai departe, avem in plan sa deschidem Eduatch si pentru Europa si, bineinteles, un happy end la care aspir este America pentru ca nu exista nici acolo un Edumatch. Cred ca e o piata buna pe care ar fi pacat sa nu intram.
Ce crezi ca mai trebuie sa stie oamenii despre Edumatch?
Ca pana pe 15 decembrie au o reducere de 60%. Nu urmaresc deocamdata sa fac bani din asta, iar scopul este sa fac o schimbare. Asadar, cei interesati pot intra pe
www.edumatch.ro si isi pot face testul la pretul de 19RON.