Fitness-ul mental - stiinta care-ti dezvolta creierul
fitness mentalstiintadezvoltarecreier
Creierul nostru continua sa se dezvolte si dupa perioada copilariei, au aratat cercetari stiintifice recente. Iar acest lucru pentru ca exercitiile mentale sustinute in mod constant modifica atat structura fizica (anatomica), cat si organizarea functionala a creierului (fiziologia) indiferent de varsta.
Remodelarea configuratiei creierului este denumita de catre specialistii in domeniu neuroplasticitate, iar stiinta care vorbeste despre antrenarea creierului este Brain-Fitness-ul sau fitness cerebral.
O minte care functioneaza la intregul sau potential este aceea care poate accesa imediat stari de constiinta potrivite circumstantelor in care ne aflam ‒ concentrare si focalizare, relaxare profunda si somn, meditatie, energizare, regenerare psihomentala, vise lucide, creativitate, claritate mentala etc.
Antrenare mentala la cote de varf
Un dispozitiv de stimulare cerebrala (brain machine) te conduce intr-o calatorie in care poti experimenta senzatii noi, intense, de a caror existenta nu ai fost constient inainte.
Deseori intervine o modificare a perceptiei temporale si spatiale cand primeaza sentimentul de intrepatrundere a mai multor dimensiuni. Luminile compuse ale ochelarilor (cu care un dispozitiv de stimulare cerebrala este prevazut) produc efecte luminoase in campul vizual, generand o multitudine de culori si forme datorita frecventelor si programelor riguros alese.
Legatura cu fenomenele mistice este de cele mai multe ori evidenta, mai ales pentru persoanele care practica in paralel si meditatia.
Pe termen lung, sedintele de stimulare cerebrala cu semnale sonore si luminoase conduc la crearea unei stari mentale foarte lucide, focalizate si flexibile.
Intrarea cu usurinta in dispozitia de relaxare totala este un alt efect major care ulterior poate fi accesat fara utilizarea unui dispozitiv de tip brain machine, deoarece acest gen de tehnologie antreneaza creierul sa invete reproducerea la comanda a diferitelor stari de constiinta.
Principalele efecte care decurg din antrenarea creierului cu tehnologie de stimulare cerebrala sunt:
- intrarea intr-o stare de relaxare spontana si profunda;
- reducerea pana eliminare a stresului;
- marirea coeficientului de inteligenta;
- mentinerea vigilentei creierului la varste inaintate;
- accelerarea procesului de invatare;
- contributie majora la combaterea viciilor si a dependentelor;
„Rezultatele pe care le obtinem cu ajutorul tehnologiei de stimulare mentala nu doar ca sunt fara precedent, dar ele sunt si revolutionare. Implicatiile si efectele sunt incredibile – explorarea creierului are o importanta colosala, nu numai pentru combaterea dizabilitatilor de invatare, ci si pentru potentarea tuturor functiilor creierului. Am observat ca depresia, anxietatea, insomnia, epilepsia si practic orice disfunctie mentala sunt cauzate de lipsa coerentei la nivelul creierului. Folosind dispozitive de stimulare cerebrala, putem readuce creierul la cea mai performanta stare de functionare. Suna fantastic, dar ceea ce descoperim poate schimba radical viata tuturor oamenilor de pe Planeta”, a declarat dr. Siegfried Othmer, cercetator stiintific la Institutul EEG, Woodland Hills, California.
Membrii grupului MENSA folosesc tehnologie de tip brain machine. Acest grup este o societate fondata in Oxford, Marea Britanie, in 1946, cu scopul de a identifica si a pune in legatura oameni cu un coeficient foarte inalt de inteligenta (QI). In acest moment exista peste 100.000 de membri in peste 100 de tari.
In Romania, singurul producator de dispozitiv pentru stimulare cerebrala (MIND SYNERGY) este echipa de cercetare stiintifica, AIM Group, infiintata inainte de 1990, care activeaza in domeniul parapsihologiei, terapiilor alternative si stiintelor de frontiera.