Prin abordarea prin venit se estimeaza valoarea unei intreprinderi, unei participatii sau unei actiuni prin calcularea valorii actualizate a beneficiilor anticipate. Cele doua metode uzuale ale abordarii prin venit, sunt capitalizarea venitului si analiza fluxului de numerar actualizat sau metoda dividendelor.
In capitalizarea (directa) a venitului, un nivel reprezentativ al venitului se imparte cu o rata de capitalizare sau se inmulteste cu un multiplu de venit, pentru a transforma venitul in valoare.
In teorie, venitul poate fi definit printr-o diversitate de forme de venit si de flux de numerar. In practica, venitul uzual estimat este fie cel brut (inainte de impozitare), fie cel net (dupa impozitare).
Rata de capitalizare trebuie sa fie adecvata cu definitia formei de venit utilizat.
In analiza fluxului de numerar actualizat si/sau metoda dividendelor, incasarile de numerar se estimeaza pentru fiecare din perioadele viitoare. Aceste incasari se convertesc in valoare prin aplicarea ratei de actualizare, folosind tehnicile valorii actualizate.
Pot fi utilizate mai multe definitii ale fluxului de numerar (cash flow). In practica, se utilizeaza in mod frecvent fluxul de numerar net (numerar care ar putea fi distribuit actionarilor) sau dividendele curente (mai ales in cazul actionarilor minoritari).
Rata de actualizare trebuie sa fie cea coerenta cu definitia fluxului de numerar utilizat.
Ratele de capitalizare si ratele de actualizare se preiau din piata si se exprima ca multipli de pret (determinati pe baza informatiilor despre intreprinderile cotate sau din tranzactii) sau ca o rata a rentabilitatii investitiei (estimata pe baza informatiilor despre investitiile alternative).
Venitul anticipat sau beneficiile anticipate sunt convertite in valoare folosind calcule care iau in considerare cresterea estimata a acestora, precum si anii viitori de incasare a beneficiilor, riscul asociat cu fluxul de beneficii si valoarea banilor in timp.
Venitul sau beneficiile anticipate trebuie estimate luand in considerare structura capitalului si performantele anterioare ale intreprinderii, evolutia sperata a acesteia, precum si factorii economici si domeniul de activitate.
Abordarea prin venit necesita estimarea unei rate de capitalizare, cand venitul se capitalizeaza pentru a se transforma in valoare sau a unei rate de actualizare, cand se actualizeaza fluxul de numerar. Pentru estimarea ratei adecvate, trebuie luati in considerare factori cum ar fi: nivelul ratelor dobanzii, ratele de rentabilitate asteptate de investitori din investitii similare si riscul inerent fluxului de beneficii asteptate.
In metodele de evaluare care utilizeaza actualizarea, cresterea asteptata a beneficiului (venitului) este luata in considerare in mod explicit cand se face estimarea fluxului de beneficiu viitor.
In metodele de capitalizare care nu utilizeaza actualizarea, cresterea asteptata a beneficiului (venitului) este inclusa in rata de capitalizare. Exprimata printr-o formula, relatia este: rata de capitalizare este egala cu rata de actualizare minus rata asteptata de crestere pe termen lung.
Rata de capitalizare si rata de actualizare trebuie sa fie in concordanta cu tipul de beneficii anticipate utilizat. De exemplu, ratele inainte de impozitare trebuie utilizate pentru beneficiile inainte de impozitare; ratele dupa impozitare trebuie utilizate pentru fluxul de venit net; ratele aplicabile fluxului de numerar net trebuie sa fie cele coerente cu acesta.
Cand venitul previzionat este exprimat in termeni nominali (preturi curente), trebuie utilizate rate nominale, iar cand venitul previzionat este exprimat in termeni reali (preturi constante), trebuie utilizate rate reale. In mod similar, rata de crestere asteptata pe termen lung a venitului trebuie sa fie fundamentata si exprimata in mod clar, in termeni nominali sau reali.
Metoda discounted cash-flow
Valoarea intreprinderii (valoarea bruta), calculata prin metoda actualizarii fluxurilor de disponibiliati (DCF), se determina pe baza urmatoarei relatii:
unde:
CFt- cash-flow-ul net disponibil aferent anului t;
Vrez- valoarea reziduala;
ra- rata de actualizare;
n - perioada de previziune explicita.
In conditiile in care societatea dispune de active reziduale, valoarea acestora la momentul evaluarii se adauga la valoarea obtinuta prin actualizarea cash-flow – urilor viitoare si a valorii reziduale.
Pentru calculul valorii nete trebuie deduse datoriile in sold la data evaluarii (eventual mai putin creditele bancare, in masura in care acestea au fost deduse la calculul valorii reziduale, deci in conditiile in care valoarea reziduala este una neta).
Metoda profitabilitatii continue – capacitatea beneficiara
Metoda porneste de la estimarea unui nivel mediu al profitului net actualizat, valoare corectata cu rata de actualizare. Putem sintetiza modul de calzul al valorii intreprinderii astfel:
unde:
PNt - profitul net disponibil aferent anului t;
ra - rata de actualizare;
n - perioada de previziune explicita.
Metoda capitalizarii castigului
Metoda porneste de la estimarea unui nivel mediu al profitului net actualizat, valoare corectata cu rata de capitalizare, calculata ca diferenta intre rata de actualizare si rata de crestere a profitului net. Putem sintetiza modul de calcul al valorii intreprinderii astfel:
unde:
PNt - profitul net disponibil aferent anului t;
ra - rata de actualizare;
g - rata de crestere a profitului net;
n - perioada de previziune explicita.
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Calcule CAS si CASS pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente
Venituri PASIVE 2025. Ce sunt ETF-urile si cum functioneaza?
Partenerii nostri
Care sunt plafoanele pentru platile in numerar in anul 2025? Specialistii explica
Angajarea persoanelor cu dizabilitati - demersuri necesare, in 2025
Neplata drepturilor salariale. Rolul si limitele competentei Inspectiei Muncii
Expert contabil cu microintreprindere: Ce trebuie sa stiti despre veniturile cumulate?
Ordinul de compensare: CE reprezinta si CUM se sting datoriilor intre doua societati
Suspendarea activitatii la ONRC: Atentie la obligatia transmiterii fisierului SAF-T!
Te-ar putea interesa si