Creativ, creativ...dar cum sa fiti creativ?
idei de afaceriafaceri creativeedisoninovatie in afaceriviitorul in afaceri
Creativitatea este un concept relativ simplu: inseamna pur si simplu sa-ti deschizi mintea noilor idei. Din nefericire, a-ti deschide mintea nu reprezinta o reactie naturala, ci un lucru greu de realizat. Obisnuinta ne cam sufoca si ne impiedica sa fim creativi.
De exemplu: Daca vi s-ar sugera sa mergeti cu masina fara a pune mana pe volan, probabil ca raspunsul dvs. ar fi “Imposibil!”. Dar, nu cu mult timp in urma, inginerii de la o mare firma producatoare de automobile au strabatut Statele Unite intr-o masina, fara a folosi volanul acesteia.
Ei au avut insa la dispozitie un mijloc de ghidare inovator: un sistem electronic care urmareste linia alba de demarcatie dintre benzile soselei. Si va fi doar o problema de timp pana cand acest sistem se va monta pe toate automobilele (chiar daca el nu poate fi utilizat pe ninsoare sau viscol).
Oricine poate fi creativ. Este insa nevoie de eforturi sustinute si de perseverenta in aceasta directie. Iata in continuare cateva sfaturi utile pentru a va stoarce la maximum
creativitatea:
1. Analizati foarte detaliat problema pe care doriti sa o rezolvati.
Priviti-o din toate punctele de vedere si documentati-va cat mai mult pe tema respectiva.
2. Ganditi-va la cat mai multe lucruri.
Cu cat mai multe idei, cu atat cresc sansele ca una sau mai multe dintre ele sa fie bune. Incercati sa gasiti cel putin 30 de solutii, chiar daca aveti nevoie numai de una. Lasati prejudecatile de-o parte si porniti!
3. Nu evaluati, nu criticati pe loc ideile noi.
La un anumit moment va trebui sa o faceti. Acum insa nu stopati fluxul ideilor pentru a le
analiza.
4. Nu eliminati ideile neobisnuite sau ciudate.
Lasati grija de a le pune in practica pe mai tarziu. Ba chiar incercati sa gasiti cat mai multe idei trasnite sau nebunesti.
5. Combinati si dezvoltati ideile.
Incercati sa “amestecati” ideile intre ele pentru a crea una noua. Spre exemplu, din combinarea unui motor cu o trasura s-a nascut ideea automobilului.
5. Straduiti-va sa faceti asocieri cat mai ciudate, intre lucruri care nu au nimic in comun.
6. Lasati problema deoparte, apucati-va de altceva si veti vedea ca subconstientul lucreaza si va vor veni noi si noi idei.
7 . Notati-va toate ideile!
Ele zboara la fel de rapid precum vin.
Fiti creativ!
Si nu va lasati doborat de probleme. Edison a realizat 2.000 de experimente pana a inventat becul. Deci s-a confruntat cu 1.999 de esecuri. Cum ar fi daca de maine, timp de 1.999 de zile, ati trai cate un insucces in fiecare zi?... Nici nu vreau sa ma gandesc.
Cautati permanent o noua modalitate de a face ceva mai repede, mai bine si cu eforturi, inclusiv
financiare, mai mici. Insa -
Atentie! - verificati daca aceasta varianta da rezultate inainte de a o pune in practica la scara mare si investind sume apreciabile.