“Zona din jurul statiei de metrou Aurel Vlaicu din capitala a intrat puternic in radarele investitorilor, ultimele luni din 2012 inregistrand 4 tranzactii cu terenuri in aceasta zona, in timp ce alte 2-3 tranzactii sunt in stadiu foarte avansat al discutiilor. Terenurile care au ramas nevandute sunt de regula cele care intampina probleme – sunt blocate de credite mari la banci sau se confrunta cu o diferenta foarte mare intre pretul dorit de proprietar si cel rezultat din calculele de fezabilitate ale potentialilor cumparatori”, a declarat
Sinziana Oprea (FOTO), Senior Associate in cadrul departamentului de terenuri al Colliers International Romania.
Avand in vedere stocul de birouri anuntat si nivelul avansat al preinchirierilor in zona, regiunea prezinta un interes deosebit in special pentru dezvoltatorii cladirilor de birouri. Activitatea de tranzactionare inregistrate in acest an confirma aceasta tendinta, 3 din 4 tranzactii cu terenuri incheiate in zona Aviatiei vizand dezvoltarea de cladiri de birouri.
Preturile la care s-au cumparat terenuri in zona au variat intr-un interval foarte mare, in functie de potentialul de dezvoltare pe termen scurt si mediu si riscul asumat de investitor.
Astfel, terenurile pozitionate la bulevard, in proximitatea gurii de metrou, ideale pentru dezvoltarea proiectelor de birouri, au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 750 si 900 euro/mp, in timp ce un teren situat in plan secundar a fost achizionat cu scopul dezvoltarii unui proiect rezidential la un pret de cca 100 euro/mp.
Ca tendinta generala pe piata de terenuri in 2012, durata media de derulare si inchidere a unei tranzactii a devenit strict dependenta de obtinerea unui PUZ sau, in unele cazuri, a Autorizatiei de Constructie.
“Daca o tranzactie in care terenul dispunea de PUZ si Autorizatie de Constructie a fost finalizata in circa 2-3 saptamani, au fost situatii in care inchiderea tranzactiei a depins de obtinerea PUZ-ului, ceea ce a prelungit durata tranzactiei pana la aproape 18 luni. Din acest punct de vedere, 2012 a fost cel mai problematic, instabil si imprevizibil an de pana acum, dat fiind ca schimbarile din plan politic au dat peste cap calendarul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, amanand cu mai mult de jumatate de an inchiderea multor tranzactii”, explica reprezentantii Colliers.