Zeci de milioane de euro ajutor de stat pentru firmele din constructii
ajutor stat constructiiconstructii ncainvestitii constructii
Guvernul a publicat, in Monitorul Oficial, HG 760/2021, de modificare a HG 807/2014. Prin noua HG, firmele care construiesc cladiri vor putea obtine ajutoare de stat de cel mult 37,5 milioane de euro fiecare.
Hotararea de Guvern 807/2014 reglementa schema de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in
economie.
Principalele modificari aduse sunt cresterea bugetului maxim al schemei de ajutor de stat de la 4,07 miliarde de lei, la 6,38 miliarde de lei, aproximativ 1,45 miliarde de euro.
Noua HG mai prevede verificarea la fata locului a existentei activelor si a conformitatii declaratiilor sau documentelor aferente cheltuielilor efectuate de firmele beneficiare se suspenda pana pe 31 decembrie 2021.
Schema se extinde si la firmele din urmatoarele sectoare de activitate: CAEN 41- Constructii de cladiri, CAEN 42-Lucrari de geniu civil, CAEN 4399- Alte lucrari speciale de constructii n.c.a.
Aceasta clasa include:
- activitati de constructii specializate intr-un domeniu comun diferitelor tipuri de structuri, necesitand calificare sau echipament specializat: constructii de fundatii, inclusiv fixarea pilonilor; lucrari de izolatii impotriva igrasiei si hidroizolatii; indepartarea igrasiei din cladiri; forarea puturilor de apa; inaltarea elementelor de structura din otel fabricate de terti; fasonarea otelului; zidarii din caramida si piatra; inaltarea si demontarea schelelor si platformelor de lucru, excluzand inchirierea de schele si platforme de lucru; inaltarea cosurilor si a cuptoarelor industriale);
- lucrari ce impun cerinte speciale care necesita abilitati de catarare si utilizarea de echipament special, de exemplu pentru lucrul la inaltime pe structuri inalte
- lucrari subterane
- constructia piscinelor descoperite
- curatarea cladirilor la exterior cu abur, prin sablare si metode similare
- inchirierea macaralelor si echipamentelor de constructii, de utilizare generala, cu operatori; aceasta clasa exclude inchirierea utilajelor si echipamentelor de constructii fara operatori.
Pentru investitiile facute, firmele beneficiare vor primi ajutoare de stat reprezentand intre 10% si 50% din valoarea eligibila a investitiilor, in functie de zona in care sunt efectuate acestea.
Valoarea maxima a ajutoarelor de stat este cuprinsa intre 7,5 milioane de euro si 37,5 milioane de euro pentru fiecare investitie, in functie de zona in care este efectuata.
Bucurestiul are cea mai mica intensitate si valoare a sprijinului acordat de stat in acest fel.