Asa cum spuneam si in randurile anterioare, depasirea pragului de un miliard de euro nu este inca sigura la aceasta ora, fiind nevoie de confirmarea unor tranzactii care la acest moment sunt date insa ca “sigure” pe piata imobiliara. Spre exemplu, depasirea acestui prag depinde in cea mai mare masura de preluarea portofoliului office al NEPI Rockcastle, tranzactie confirmata deja de CEO-ul AFI Europe, Doron Klein. De asemenea, importanta in aceasta ecuatie este si achizitionarea Hermes Business Campus de israelienii de la Shikun & Binui.
In cazul in care aceste doua tranzactii vor fi semnate pana la finalul anului, valoarea tranzactiilor imobiliare din 2019 va sari cu siguranta de pragul de un miliard de euro, pentru prima data in ultimul deceniu. Spre exemplu, achizitia celor de la AFI Europe a portofoliului de birouri al NEPI Rockcastle se ridica la o valoare de nu mai putin de 309 milioane de euro. In acelasi timp, tranzactia Hermes Business Campus dintre israelienii de la Shikun & Binui si Atenor se ridica la o valoare de nu mai putin de 150 de milioane de euro!
In acest an, alte doua tranzactii au depasit suma de 100 de milioane de euro. Dedeman a cumparat in acest an The Office Cluj-Napoca de la NEPI Rockcastle si de la Ovidiu Sandor pentru o suma care s-a ridicat la nu mai putin de 129 de milioane de euro! De asemenea, cei de la MAS RE au preluat de la Prime Kapital noua parcuri de retail de aproape 68.000 mp, valoarea tranzactiei ajungand la 113 milioane de euro!
Asa cum era de asteptat, trendul s-a pastrat si in acest an, cladirile de birouri ramanand favoritele investitorilor. In acelasi timp, yield-urile, in scadere usoara in ultimii zece ani, au scazut acum treptat la 6.5% - 7% pentru retail si office, respectiv pana la 7.5% in cazul spatiilor industriale si logistice.
Este important sa remarcam faptul ca Bucurestiul a reusit in primele noua luni ale anului curent sa atraga doar putin peste 40% din volumul total al investitiilor de pe piata imobiliara din Romania. Scaderea fata de anul precedent este semnificativa, ponderea investitiilor din Capitala in 2018 din volumul total al investitiilor ridicandu-se la aproximativ 79%. In schimb, putem observa un interes din ce in ce mai ridicat pentru orasele secundare din partea investitorilor de pe piata imobiliara. Spatiile de birouri au dominat piata in aceste prime noua luni, peste 60% din tranzactii inregistrandu-se in aceasta categorie.
Conform specialistilor in domeniu, piata imobiliara din tara noastra a devenit din ce in ce mai atractiva pentru investitorii interesati de tara noastra. Spre exemplu, intrarea pe piata din Romania a unor nume noi precum White Star sau Morgan Stanley a contribuit din plin la aceasta crestere a atractivitatii, transmitand un mesaj pozitiv investitorilor. Totodata, specialistii se asteapta ca si anul 2020 sa fie unul extrem de interesant pe piata imobiliara din Romania, alte nume noi urmand sa isi faca aparitia!
Ultimele NOUTATI
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere
Te-ar putea interesa si