Pretul apartamentelor creste parca de la un la altul in Romania, nefiind deloc putini romanii care nu isi mai permit sub nicio forma sa isi achizitioneze o locuinta noua fara a fi nevoiti sa apeleze la un credit pe 20 sau chiar 30 de ani. Chiar si asa insa, preturile locuintelor din Romania sunt printre cele mai mici la nivel european.
Potrivit datelor publicate in studiul Deloitte Property Index 2024, pretul mediu al unui metru patrat al unei locuinte din Romania era de 1.504 euro in 2023. Astfel, pretul mediu al unui metru patrat a crescut de la 1.461 de euro in 2022 la putin peste 1.500 de euro. In doar doua tari europene pretul unui metru patrat este mai scazut - Bosnia si Hertegovina, respectiv Grecia.
La nivelul anului trecut, Austria a inregistrat cele mai mari preturi medii pentru locuinte, cu 4.920 euro pe metru patrat, urmata de Germania (4.700 euro/mp) si Franta (4.538 euro/mp). Cu toate acestea, preturile locuintelor in aceste tari au scazut fata de anul precedent. In contrast, 15 dintre cele 24 de tari analizate au inregistrat cresteri ale preturilor medii pentru locuintele noi, cele mai semnificative fiind in Ungaria (+13,3%) si Polonia (+12,2%). Printre scaderile notabile se numara Italia (-10,7%), Danemarca (-3,8%), Norvegia (-3,5%) si Marea Britanie (-3,3%).
In ceea ce priveste accesibilitatea locuintelor, Romania a inregistrat o imbunatatire semnificativa. Daca in 2022 era nevoie de 6,3 salarii medii anuale brute pentru a achizitiona o locuinta noua de 70 de metri patrati, in 2023 media a scazut la 5,9 salarii. Acest lucru plaseaza Romania pe locul al patrulea in Europa in ceea ce priveste accesibilitatea locuintelor, dupa Danemarca (4,7 salarii), Norvegia (4,8 salarii) si Italia (5,3 salarii). Pe de alta parte, Cehia si Slovacia sunt tarile cu cel mai ridicat grad de inaccessibilitate, unde sunt necesare 13,3 si, respectiv, 12,7 salarii anuale brute pentru a cumpara o locuinta noua.
"Evolutia din piata imobiliara rezidentiala din Romania a fost influentata si in 2023 de dobanzile ridicate, care au avut impact atat asupra dezvoltatorilor, crescandu-le costurile de constructie, cat si asupra cumparatorilor, care s-au confruntat cu preturi ridicate si cu dobanzi mai mari la creditele ipotecare. Insa semnalele transmise atat de Banca Centrala Europeana, cat si de Banca Nationala a Romaniei, prin demararea procesului de reducere a dobanzilor, pe fondul diminuarii presiunilor inflationiste, au potentialul de a revigora investitiile in domeniu, pe de o parte, si de a stimula creditarea ipotecara, pe de alta parte. In plus, este de asteptat ca perspectivele de crestere economica si majorarea veniturilor populatiei sa dinamizeze activitatea in domeniu in perioada urmatoare", a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociatii Deloitte Legal.
In acelasi timp, Parisul a continuat sa fie cel mai scump oras european in ceea ce priveste preturile locuintelor, cu un pret mediu de 14.900 euro pe metru patrat pentru un apartament nou. Este urmat de Munchen, unde pretul mediu este de 10.900 euro/mp, si de Zona Metropolitana Interioara a Londrei, cu un pret mediu de 8.018 euro/mp.
In Romania, Cluj-Napoca are cele mai mari preturi la locuinte, cu un pret mediu de 2.434 euro/mp, inregistrand si o crestere de 3% fata de anul anterior. Bucurestiul se situeaza pe locul al doilea, cu un pret mediu de 1.726 euro/mp, urmat de Brasov, unde pretul mediu este de 1.618 euro/mp. Aceste cifre evidentiaza diferentele semnificative de pret intre principalele orase din Romania si marile metropole europene.
Citeste si: Traieste bine pe bani putini. Ghidul tau pentru un buget eficient
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si