Unde e criza? Bula imobiliara continua sa se umfle si in 2022: apartamentele se vor scumpi in toata tara: cat vei plati in plus
bula imobiliaraimobiliarepiata rezidentialalocuinta
Romanii care au amanat achizitia unui apartament pana in anul 2022, cu speranta ca vor vedea cum se duc in jos preturile, vor avea parte fix de scenariul opus. Se anunta un nou val de scumpiri pe piata rezidentiala, mai ales pe segmentul de case si apartamente noi.
In 2021, bula imobiliara a majorat preturile apartamentelor cu 15%. A fost un moment de cumpana pentru romani: sa cumpar, sa mai astept? Multi au cumparat, de teama ca banii se vor devaloriza si mai mult, iar preturile vor continua cresterea. Altii au amanat. Cei din categoria a doua vor cumpara mai scump in 2022, cu aproximativ 25%, daca nu decid sa mai zica inca un an "pas" unei astfel de cheltuieli.
Anul trecut, cel mai scump segment rezidential a fost reprezentat de casele si apartamentele nou construite. Aici e cererea cea mai mare, deci si preturile cu cel mai puternic avans, insa s-au scumpit in toata tara si apartamentele vechi, doar ca majorarile de pret nu sunt atat de mari.
Brasovul a fost zona unde preturile au explodat cel mai puternic. In 2021, cumparatorii au ajuns sa scoata din buzunar nu mai putin de 1.445 de euro pe metrul patrat, cu 214 euro mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2020.
De asemenea, la Cluj nu s-au mai intalnit niciodata scumpirile din 2021, metrul patrat majorandu-se si aici cu 200 de euro, fata de anul trecut, in timp ce timisorenii au putut rasufla mai usurati, avand parte de o scumpire de doar 6%.
Te-ar putea interesa si: De ce NU e o idee buna sa te imprumuti 30 de ani pentru locuinta
Scumpirile continua si anul acesta
Din nefericire, scumpirile vor continua si in 2022, spun dezvoltatorii, care au construit masiv in ultima perioada, dar spun ca nici nu-si pun problema ca nu vor avea cui sa vanda. Se pare ca preturile locuintelor vor creste, in medie, cu 25% anul acesta.
"Exista o tendinta de cumparare in continuare, pentru ca exista o teama pentru devalorizarea banilor pe care lumea ii are si atunci fiecare incearca sa cumpere cat mai ieftin, cat mai repede", spune Vlad Vela, consultant al unui dezvoltator imobiliar, citata de
Digi24.
"Deja au fost anuntate foarte multe scumpiri din nou pentru materialele de constructii, exista si o criza pe piata fortei de munca care impacteaza destul de tare termenul de livrare si costul efectiv al unei constructii noi si atunci consideram ca sunt pertinente estimaruile noastre de 25 la suta, cel putin", explica, la randul sau, Ramona Ganea, dezvoltator imobiliar, conform aceleiasi surse.