Anul 2023 ne va aduce in prim-plan un nou sistem de calcul al impozitelor pe locuinte, sistem care nu va fi deloc pe placul romanilor cu proprietati de lux pe numele lor. In cazul in care implementarea acestui sistem nou nu va fi amanata, locuintele considerate a fi de lux vor scoate din conturile proprietarilor lor mai multi bani decat pana acum!
Potrivit declaratiilor lui Marcel Ciolacu, proprietarii de locuinte de lux vor fi impozitati suplimentar incepand cu anul viitor. Presedintele PSD a dat de inteles ca o decizie in acest sens va fi luata in interiorul coalitiei de guvernare cat de curand posibil. “Tinand cont de aceasta criza, este posibil ca locuintele foarte scumpe sa fie impozitate mai mult”, a transmis liderul social-democratilor in legatura cu acest subiect.
La prima vedere, aceasta “taxa pe lux” i-ar putea speria pe unii, insa lucrurile nu vor fi chiar atat de grave. Si asta pentru ca noul sistem de impozitare despre care se discuta in ultima perioada presupune o majorare graduala, mergand pana la o crestere cu 50%, a impozitelor pe care le platesc cei care au case scumpe pe numele lor.
Valoarea locuintei nu va fi stabilita insa in functie de numarul camerelor sau de suprafata, ci in functie de grila pe care o au primariile, pe baza careia sunt calculate de altfel toate impozitele. Pentru moment nu a fost stabilit in mod clar un plafon de la care s-ar aplica aceste majorari ale impozitului. Cel mai probabil insa, potrivit discutiilor din spatele portilor inchise, plafonul ar urma sa fie de 200.000 sau 250.000 de euro.
Noul sistem de impozitare a fost gandit in asa fel incat sa inlocuiasca impozitarea actuala a locuintelor. La ora actuala, impozitele sunt stabilite in functie de materialele de constructie si de pozitionarea imobilului. In cazul in care nu se va renunta la acest nou sistem, impozitarea se va face in functie de o grila notariala. Desi noul sistem de impozitare ar trebui sa intre in vigoare incepand cu anul 2023, Ministerul de Finante vrea sa renunte la aceste modificari, propunand ca impozitarea locuintelor sa se faca dupa algoritmul folosit si in prezent, dar cu majorari de pana la 50%.
Citeste si: Cati bani castiga statul din facturile uriase, platite de romanii de rand: bugetul public se ingrasa ca porcul in Ajun
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!