In ciuda crizei provocate de pandemia de coronavirus, piata imobiliara din tara noastra a trecut cu bine de prima jumatate a anului, lucru dovedit si de investitiile imobiliare inregistrate in aceasta perioada. Conform cifrelor, primele sase luni ale anului s-au incheiat cu investitii imobiliare in valoare totala de nu mai putin de 408 milioane de euro, ceea ce inseamna ca vorbim despre o crestere cu 18% in raport cu aceeasi perioada a anului precedent. Asa cum era de asteptat insa, tranzactiile din segmentul birourilor reprezinta aproximativ 86% din volumul investitiilor din acest prim semestru al anului 2020.
Romania nu este singura piata imobiliara din regiune care a inregistrat cresteri ale investitiilor in aceasta prima jumatate a anului, aceeasi tendinta fiind raportata si in alte tari din Europa Centrala si de Est. La nivelul acestei regiuni, aproape toate pietele au raportat o crestere a randamentelor in comparatie cu sfarsitul anului 2019 pentru activele de birou si de retail. In aceste conditii, volumele de investitii din regiune au ajuns la un nivel de aproximativ 6.3 miliarde de euro dupa primele sase luni ale anului. Vorbim despre o crestere de aproximativ 5% in raport cu aceeasi perioada a anului 2019, atunci cand aveam un volum al investitiilor de putin sub 6 miliarde de euro.
Conform specialistilor in domeniu, anul 2020 era de asteptat sa fie cel mai bun an din perioada post-criza pentru piata investitiilor imobiliare din tara noastra. Chiar daca acum vorbim despre o crestere a investitiilor din prima jumatate a anului, analistii sustin ca masurile de restrictie impuse in vederea limitarii raspandirii epidemiei au incetinit performanta de pe aceasta piata in primul semestru.
Peste 25% din volumele inregistrate pe plan local au fost generate de vanzarea portofoliului GTC catre fondul de private equity Optimum, care include mai multe proiecte de birouri din Capitala. Tranzactia in cauza este estimata la nu mai putin de 116 milioane de euro pentru tara noastra. Totodata, tot in aceasta prima jumatate a anului mai putem vorbi despre doua tranzactii de dimensiuni generoase, care depasesc pragul de 50 de milioane de euro, acestea provenind din incheierea celei de-a treia faze a proiectului de birouri The Bridge, achizitionate de proprietarii Dedeman, si de birourile Global City Business Park, achizitionate de grecii de la Arion Green.
In aceste conditii, specialistii in domeniul imobiliar sustin ca anul 2020 poate fi privit drept un an lent, cu volume cuprinse intre 600 si 700 de milioane de euro. Mai mult decat atat, aceste cifre depind in mare parte de momentul si modul in care vor fi reluate tranzactiile amanate sau anulate in timpul starii de urgenta. Totodata insa, nu trebuie sa excludem nici posibilitatea ca in perioada urmatoare sa apara unele tranzactii oportuniste sau cu valoare adaugata, anumiti vanzatori sau companii putand sa se confrunte cu probleme in actualul context si sa fie interesati de o vanzare imediata pentru a avea acces la lichiditati intr-un timp scurt.
Indreptandu-ne atentia si catre piata terenurilor, analistii din domeniu sunt de parere ca activitatea decurge in ritm aproape normal, unele tranzactii fiind finalizate chiar in timpul starii de urgenta din aceasta primavara. Conform analizelor facute, cea mai mare cerere pentru terenuri in primele sase luni ale anului curent a venit din partea jucatorilor din retail. Totusi, cateva tranzactii mai mari, cu valori de peste 10 milioane de euro, care erau planificate in mod normal pentru acest an, au fost amanate pentru 2021.
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!