Tot mai putini romani isi permit o casa: Pretul locuintelor a explodat iar ROBOR la 3 luni e 2,08%
pret apartamenteroborrate prima casaprima casaimprumuturi imobiliareimobiliare
Romania trece printr-o perioada nefasta pentru piata imobiliara: romanii se feresc sa acceseze imprumuturi pentru a-si achizitiona o locuinta, din cauza ca piata a explodat, iar Robor la trei luni a atins pragul de 2.08%.
In sase orase din Romania, preturile apartamentelor au crescut masiv. Potrivit analistilor economici, in Bucuresti, Cluj, Timisoara, Constanta, Brasov si Craiova, pretul mediu al metrului patrat construit este de 1.000 de euro.
Cele mai scumpe sunt astazi apartamentele din Cluj. Pretul acestora a crescut cu 16,6% fata de toamna lui 2016 si cu 46,9% fata de cea a anului 2014. In consecinta, metrul patrat util costa acum, in medie, 1.410 euro.
Si preturile apartamentelor din Bucuresti au crescut, fiind astazi cu peste 11% mai mari fata de toamna anului trecut. In medie, metrul patrat util costa acum in Capitala 1.230 euro. Bineinteles, exista si zone in care apartamentele sunt mai scumpe. Printre acestea se numara: Kiseleff (2.600 euro/mp), Herastrau-Nordului (2.370 euro/mp) si Dorobanti-Floreasca (1.970 euro/mp).
Piata imobiliara ar trebui sa se mai ridice cu 39 de procente, pentru a atinge nivelul pe care il avea in 2008, inainte de inceperea crizei economice.
Cristian Erbasu, presedintele Patronatelor Societatilor de Constructii, precizeaza ca, in contextul in care apartamentele continua sa se scumpeasca, piata este in pericol.
"Cel mai periculos lucru este cresterea nejustificata a pretului la apartamente. Este foarte posibil ca dezvoltatorii sa aiba succes intr-o prima faza, prin decizia de a mari preturile, insa daca apartamentele vor depasi cu mult pragul de 1.000 de euro/mp, exceptand zonele centrale, situatia din piata constructiilor se va agrava necontrolat si vom asista la o noua criza de proportii in domeniu.
Exista riscul unei bule. Investitorii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa isi diminueze profitul si nu sa creasca preturile, pentru ca au o marja suficient de mare cat sa poata suporta aceste cresteri de preturi venite din partea fortei de munca", precizeaza Erbasu.
Cresterile apartamentelor nu sunt singura problema a romanilor, ROBOR la trei luni este foarte ridicat
Desi a inregistrat o scadere in aceste zile, indicele Robor la trei luni, in functie de care se calculeaza ratele in lei cu dobanzi variabile, este in pragul valorii de 2.08%.
Indicele ROBOR la trei luni a revenit aproape de valoarea de la finele lunii decembrie 2017. Pe data de 28 octombrie 2017, indicele se situa la 2,08% pe an.
In ceea ce priveste indicele la 6 luni, acesta a ajuns, luni,05 martie la 2,41%, de la 2,43% vineri.
Aceasta valoare a indicelui ROBOR se reflecta in cresteri la costul ratelor in lei
Potrivit specialistilor, cei mai afectati de ROBOR sunt cei care au credite obtinute prin programul guvernamental "Prima Casa", ratele au dobanzi variabile, ce sunt influentate direct de acest indice.
Rata unui imprumut Prima Casa in valoare de 262.000 de lei, echivalentul a 57.000 de euro, creste cu peste 160 de lei, in cazul in care ROBOR la trei luni are valoarea actuala, de 2.08%.
Romanii nu isi mai permit apartamente scumpe, iar multi refuza sa mai viseze la unul
Romanii se arata din ce in ce mai neincrezatori in a-si achizitiona o locuinta. Pe de-o parte, preturile apartamentelor ofera motive de ingrijorare, iar indicele ROBOR cimentuieste neincerederea in piata.
Dragos Vilceanu, Asociatia Brokerilor Imobiliari: „Rata are legatura cu gradul de indatorare, persoane care acum trei luni se calificau la 60-70.000, acum se califica la 55, respectiv 65, in concluzie cauta apartamente chiar mai ieftine, de aceea acum exista un blocaj. Cumpara un apartament mai mic si mai ieftin”.
Cei care sunt in cautarea unei locuinte nu stiu exact pe ce venituri sa se bazeze, pentru ca multe companii nu au decis inca ce schema salariala vor aplica, cum vor sustine noile salarii brute impuse de stat.
Dragos Nichifor, analist financiar: „Avem o incredere scazuta din cauza valorii ROBOR, incredere scazuta vizavi de salarii, se discuta in companii private ca vor lasa acelasi net pentru angajati, dar nu vor creste brutul aplicand un bonus, ceea ce inseamna ca angajatii stau cu frica daca de luna urmatoare nu mai iau bonus."
Romanii cu venituri mici sunt cei mai afectati
Instabilitatea din piata aduce costuri tot mai mari pentru salariatii cu venituri mici. In acest sens, Eugen Radulescu, seful Directiei de Stabilitate Financiara BNR a declarat ca: „La nivelul persoanelor din ultima treime de venituri, veniturile cele mai de jos, serviciul datoriei este aproape de 70%. Asta, in conditiile in care am avut cele mai scazute dobanzi din istorie. La 2 puncte procentuale in plus la dobanda ajungem la 80% de la 70%, din venitul disponibil si devine povara de plata a ratei scadente”.
Citeste si:
Teodorovici: Cota de 2% din impozit pentru ONG va fi majorata