Multi dintre parintii nostri isi doreau cu orice pret sa aiba propria locuinta, facand din aceasta dorinta un adevarat scop in viata, Prioritatile s-au schimbat de-a lungul vremii, tinerii din ziua de astazi preferand sa stea in chirie. Sigur, asta nu poate mira pe nimeni in prezent, cumpararea unui apartament prin credit bancar devenind o misiune extrem de dificila pentru cei mai multi tineri.
Potrivit datelor Eurostat, tinerii din Generatia Z nu isi mai doresc cu atata ardoare in ziua de astazi sa fie proprietari peste locuinta in care isi duc viata de zi cu zi. Mai mult decat atat, statutul de proprietar la varste cat mai mici nu mai este atat de ravnit de tinerii nascuti dupa 1997, in special in cazul celor cu studii superioare.
Peste 95% dintre romani au propria locuinta, potrivit ultimelor date Eurostat, din anul 2021. In aceste conditii, tara noastra este pe prima pozitie in Uniunea Europeana atunci cand vine vorba despre numarul celor care au propria locuinta. La nivelul blocului comunitar european, media este de 69.9%. La polul opus al clasamentului se afla Germania, doar 49.1% din locuitorii de acolo avand o locuinta pe numele lor.
Specialistii de pe piata imobiliara au si cateva explicatii pentru aceasta tendinta. In primul rand, nu trebuie sa trecem cu vederea scumpirile de pe piata rezidentiala din ultimii ani, pretul apartamentelor crescand semnificativ. Apoi, avem si o crestere importanta a dobanzilor in ultimele luni si nu numai. Astfel, nu este deloc de mirare daca ponderea chiriilor va creste in perioada urmatoare chiar mai mult decat in trecut.
In acest context, analistii considera ca cei mai multi dintre tinerii Generatiei Z prefera acum sa experimenteze, atat din punct de vedere academic, cat si din punct de vedere profesional. Astfel, ei nu isi mai doresc atat de tare sa fie legati de o locuinta. Aceasta tendinta poate fi observata in special in randul tinerilor cu studii superioare.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si