Te bate gandul sa-ti iei casa? Mai amana. Vine valul de scumpiri
scumpire casescumpire locuintescumpire apartamente
Daca vi se parea ca, in tara noastra, locuintele au ajuns deja la preturi astronomice, in parte si din cauza aprecierii record a euro, estimarile constructorilor nu sunt deloc imbucuratoare pentru cine mai vrea sa-si cumpere o casa sau un apartament.
Nici mai mult, nici mai putin,
preturile locuintelor din Romania le vor egala pe cele din tarile instarite ale Uniunii Europene, unde sunt de la de doua ori, pana la de 5 ori mai mari decat la noi.
O spune presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), Cristian Erbasu.
Cu ocazia unui eveniment organizat de Ziua Nationala a Constructorului, Erbasu a estimat ca, daca Romania isi va reveni, din punct de vedere economic, preturile apartamentelor vor tinde spre preturile din Uniunea Europeana.
Singura sansa de ieftinire este doar in cazul unei crize economice dure
"Nu este o veste buna, din pacate, pe care o dau celor care doresc sa cumpere: daca se gandesc ca se vor ieftini apartamentele, acest lucru se va intampla doar daca vom intra intr-o criza foarte mare si nu cred ca cineva si-ar dori sa intram intr-o criza, pentru ca, chiar daca se ieftinesc apartamentele, nu toti vor avea posibilitatea sa le cumpere, chiar ieftine fiind", a declarat Erbasu, citat de Agerpres.
El a explicat ca diferenta dintre statele mai bogate din vest este de la simplu la dublu. In timp ce apartamentele care se construiesc in Romania costa 600 de euro pe metru patrat, in Polonia, costa 1.000-1.200 de euro, iar, si la vest, cu peste 2.000-2.500 de euro.
Potrivit liderului FPSC, aceleasi apartamente se vand in Romania cu 1.000-1.200 de euro, iar, in Polonia, cu peste 2.000, iar, in vest, cu 5.000 de euro pe metru patrat.
Presedintele FPSC a adaugat ca, desi, in Romania, pretul de construire este inca mic, situatia se va schimba. La fel s-ar putea intampla si cu taxele pe propietate, care, acum sunt inca reduse fata de tarile din vest.
Erbasu si-a exprimat speranta ca, asa cum au facut-o tarile dezvoltate economic, si decidentii politici de la noi vor intelege ca munca trebuie mult mai putin impozitata. In schimb, ar trebui impozitate alte lucruri.
Foto: facebook constructii erbasu