Studiu: Proprietarii cer de la cateva mii pana la 10.000 euro in plus pentru un apartament intr-un bloc reabilitat
studiuproprietariapartamentereabilitare termicacertificat energeticbuget
Reabilitarea termica reprezinta una din principalele imbunatatiri ale unei cladiri care poate duce la cresterea pretului solicitat pentru un apartament, diferentele putand varia in functie de suprafata apartamentului pus in vanzare si de zona. Proprietarii cer de la cateva mii pana la 10.000 euro in plus pentru un apartament intr-un bloc reabilitat, in comparatie cu unul intr-o cladire nereabilitata termic, conform unei analize a portalului Imobiliare.net.
Variantele de reabilitare a locuintei sunt diverse, de la programul national de crestere a performantei energetice a blocurilor construite intre anii 1950-1990, la programul "Casa Verde", pana la programe in care sunt implicate bancile.
Preturi de la 10% pana la 25% mai mari pentru cladirile reabilitate
Diferentele de pret intre un apartament aflat intr-un bloc reabilitat termic si altul amplasat intr-o cladire nereabilitata variaza in special in functie de suprafata apartamentului. De exemplu, pentru o garsoniera aflata in Bucuresti, in zona Militari – Piata Veteranilor, intr-un bloc in care nu s-au executat lucrari de reabilitare, pretul minim solicitat este de 30.000 euro. Pentru o unitate similara, aflata in aceeasi zona, dar reabilitata energetic, preturile pornesc de la 33.000 euro, crescand exponential, in functie de alte dotari si imbunatatiri suplimentare.
Zona in care se afla amplasat apartamentul scos la vanzare pare sa aiba si ea o influenta in comparatia "blocuri reabilitate vs. blocuri nereabilitate". Astfel, daca pentru un apartament de doua camere in Drumul Taberei diferentele de pret sunt de aproximativ 15% (inregistrand preturi de pornire de 40.000 euro pentru un apartament intr-un bloc nereabilitat fata de 46.000 euro pentru acelasi tip de unitate dintr-o cladire reabilitata), in Dristor, diferenta ajunge la 25%. Pentru un apartament de doua camere din acest cartier, nereabilitat termic, Imobiliare.net noteaza un pret minim de 39.000 euro, la care se adauga 10.000 euro in plus pentru o unitate cu optimizari energetice.
Situatia se repeta si in cazul apartamentelor de trei camere. Statisticile inregistreaza diferente de aproximativ 18% intre pretul minim solicitat pentru un apartament de trei camere din Drumul Taberei nereabilitat si cel pentru o unitate reabilitata, de la 42.000 euro, la 50.000 euro. Pentru zona Dristor, reabilitarea termica creste pretul cu 10.000 euro, de la 55.000 la 65.000 euro.
In conditiile in care pretul mediu/ unitate comunicat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru lucrarile de reabilitare se situeaza in jurul a 3.600 euro, cu variatii in functie de suprafata apartamentului, diferentele solicitate de proprietarii locuintelor reabilitate sunt mari, dar nu iesite din comun. Achizitionand o unitate deja reabilitata, noul proprietar este scutit de stresul unor lucrari de imbunatatire.
Variante multiple pentru cresterea performantei energetice a locuintei
Cel mai cunoscut proiect de reabilitare termica ramane Programul national de crestere a performantei energetice a blocurilor de locuinte construite in perioada 1950-1990. In cadrul acestei initiative, costurile pentru lucrarile de reabilitare termica sunt suportate 50% de Executiv, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, 30% de administratiile locale si 20% de asociatiile de proprietari. Sunt insa cazuri in care si obligatiile financiare ale asociatiilor de proprietari sunt suportate tot de primarii, iar bancile ofera si ele produse speciale de creditare prin accesarea carora asociatiile de proprietari sa isi acopere obligatiile financiare.
Programul "Casa Verde" este un alt proiect sustinut de Guvern prin intermediul carora proprietarii pot creste performanta energetica a propriilor locuinte. Cei care apeleaza la forme de incalzire bazate pe energii regenerabile pot accesa fonduri nerambursabile de pana la 8.000 RON, provenind din bugetul Ministerului si Padurilor.
Calitatea termica a caselor sau apartamentelor construite inainte de anul 2000 poate fi imbunatatita si prin intermediul unor programe in care sunt implicate bancile. Persoanele interesate pot accesa credite garantate de Ministerul Finantelor Publice si cu dobanda subventionata de MDRT pentru repararea centralei termice, introducerea unor sisteme alternative de energie sau reabilitarea termica. Lucrarile de reabilitare a locuintei pot reduce facturile la energie termica si cu 40%, ducand totodata la disparitia igrasiei.