STUDIU: Orasele din Romania cu cele mai mari impozite pe proprietate. Afla unde se plateste cel mai putin
studiuimpozite pe locuinteimpozit pe proprietateimopedia.ro
Bucurestiul are cele mai mari impozite pe locuinte, iar cele mai mici taxe locale din orasele de importanta regionala se regasesc la Craiova, potrivit unui top realizat de portalul imobiliar Imopedia.ro.
Alaturi de Capitala, impozite mari pentru locuinte se regasesc in zonele trustice, unde primariile au decis sa isi impoziteze mult mai puternic contribuabilii decat in celelalte orase ale tarii.
Top cinci al celor mai mari impozite pe locuinte si terenuri:
1. Bucuresti
2. Constanta
3. Targu - Mures
4. Brasov
5. Tulcea
In Bucuresti, o garsoniera situata in zona A, cea ultra-centrala, este impozitata cu 93 lei/an, iar una situata in zona D il costa pe proprietar 82 lei/an. Un apartament de doua camere situat in aceeasi zona centrala are un impozit de 125 lei, in timo ce in zona D ajunge la 111 lei. Impozitul pe un hectar de teren este de aproximativ 8.900 lei in zona A si scade pana la 3.300 lei in zona D.
In Constanta, pentru o garsoniera aflata in centrul orasului se achita o taxa de 80 de lei, iar pentru una aflata la periferie, impozitul este de 60 de lei. Pentru un apartament de doua camere (60 mp) situat in zona centrala, proprietarii trebuie sa plateasca un impozit de 125 lei si aproape 100 lei cat trebuie sa achite un proprietar care locuieste la periferie. Pentru terenuri aflate in oras, impozitul din Constanta urca pana la aproape 500 lei pentru 500 mp, in functie de cat de aproape este situat lotul de centrul orasului.
In Targu-Mures, o garsoniera din centru se impoziteaza cu 75 lei, pe cand una de la periferie cu 63 lei/an. Apartamentele cu doua camere din centru au un impozit de 120 lei, iar pentru cele de la periferie se plateste in jur de 110 lei. Casele cu suprafete de 100 mp se impoziteaza cu 210 lei/an daca sunt in centru si cu 185 lei/an daca sunt la periferie.
In Brasov, pentru o garsoniera impozitul variaza intre 68 si 77 lei, in functie de zona, iar pentru apartamentele de doua camere, impozitul este intre 104 si 125 lei/an. Impozitul pe teren in centrul orasului ajunge la 8.900 lei/hectar, dar poate scadea pana la 200 lei/hectar la marginea orasului.
Ultimul oras din top, Tulcea, este remarcabil mai ieftin. De exemplu, o garsoniera din zona centrala este impozitata cu putin peste 60 lei, similar cu pretul de la periferie: 55 lei. Pentru un apartament de doua camere, tulcenii platesc o taxa de aproape 100 de lei in centru si 85 de lei la periferie, iar pentru un teren de 500 mp - 325 lei in centru si 75 lei la periferie.
"Impozitele pe proprietate pot scadea cu pana la 20% atat in Bucuresti cat si in multe alte orase ale tarii daca locuinta este mai veche de 30 de ani, dar cresc progresiv daca proprietarul nu este la prima locuinta. La a patra proprietate, impozitul e dublu. De asemenea, daca suprafata casei este mai mare de 150 mp, valoarea impozabila a acesteia se majoreaza cu cate 5% pentru fiecare 50 mp sau fractiune din acestia", potrivit studiului
Imopedia.ro.
In ce orase sunt taxe mici
La Arad trebuie platiti 76 de lei in centru si 60 de lei la periferie pentru o garsoniera si 115 lei, respectiv 90 de lei, pentru locuinta cu doua camere.
La Suceava, proprietarii trebuie sa plateasca 72,6 lei pe garsoniera centrala sau 63,6 lei pe cea din periferie, iar pentru apartament - 111 lei in centru sau 96,5 lei la marginea orasului.
Cele mai mici taxe locale din orasele de importanta regionala se regasesc la Craiova. Acolo, contribuabilii platesc mai putin de 60 de lei pentru garsoniera din centrul orasului sau 50 de lei pentru cea de la periferie, respectiv sub 70 de lei (centru) sau 60 de lei (periferie) pentru apartament de doua camere.
"In Romania, impozitul pe proprietate este de 0.1% din valoarea oficiala a proprietatii. Problema este ca aceasta valoare nu a mai fost actualizata din 2003, deci reprezinta in cel mai bun caz 25 - 35% din valoarea de piata. Astfel, impozitul real nu este de 0.1%, ci de maximum 0.03 - 0.04%, printre cele mai mici din Europa. Dar chiar daca luam in calcul nivelul oficial, avem oricum cele mai mici impozite din Europa", se mai arata in studiu.
Cum sunt impozitate proprietatile in statele vecine:
- In Bulgaria, procentul este de 0,16% din valoarea de piata, care este actualizata anual.
- In Ungaria, impozitul mediu este de 3,95 euro/mp, adica aproximativ 0,4% pentru un apartament de 60 mp in valoare de 60.000 de euro.
- In Polonia, taxele pe proprietate sunt infime in cazul persoanelor fizice, intre 0,1 si 0,2 euro/mp.