Stocul modern de spatii logistice si industriale a atins 3,4 milioane de metri patrati
inchiriere spatii logisticecbre romaniabirouri romaniachirie birouricomert electronic
Compania de consultanta imobiliara CBRE a anuntat rezultatele pietei locale de spatii logistice si industriale, care a ajuns la 3,4 milioane de metri patrati, la finalul primului semestru din 2018, de la 3,05 milioane de metri patrati, in 2017.
In primul semestru din 2018, ritmul tranzactiilor a fost destul de lent, 100.000 de metri patrati fiind finalizati si inchiriati, insa reprezentantii CBRE estimeaza o revigorare a pietei in cel de-al doilea semestru al anului, cand se asteapta tranzactionarea a 500.000 de metri patrati.
In prezent, 420.000 de metri patrati sunt in constructie, avand date de livrare pana la sfarsitul anului. Din acest volum, 49%, reprezentand circa 205.000 metri patrati, se afla in depozite situate in apropierea Bucurestiului.
Potrivit CBRE, cererea de spatii logistice si industriale continua sa fie ridicata, ceea ce a dus la scaderea ratei de neocupare pana la 3%, la nivel national, si 4%, in cazul depozitelor situate in zonele limitrofe Bucurestiului.
Din punct de vedere al repartizarii cererii, aceasta a venit, in primul rand, de la companii din domeniul logisticii (43%), retail (42%) si din sectorul serviciilor profesionale (8%).
Dezvoltatorii prefera, in continuare, sa construiasca in functie de cererile venite din piata sau de nevoile chiriasilor existenti, in detrimentul proiectelor speculative.
"La nivel national, cererea va continua sa fie sustinuta de companiile din domeniul productiei, dar si de activitatea companiilor de tip 3PL (Third Party Logistics). Acestea ofera servicii logistice altor companii si, astfel, asigura cresterea continua a consumului si consolidarea operatiunilor celor mai mari retaileri.
In 2017, am asistat la majorarea cererii din partea segmentelor auto, aeronautic, precum si din industria produselor electrice si electrocasnice. Aceasta tendinta s-a mentinut si va continua si in 2018", a declarat Dana Bordei, Head of Industrial Service Advisory al CBRE Romania.
O alta directie a pietei locale, sustinuta de tendinta regionala si globala, este dezvoltarea rapida a segmentului de comert electronic. In conditiile in care consumul inregistreaza cel mai accelerat ritm de crestere de la inceputul crizei financiare din 2008, retailul a devenit cel mai important sector care impulsioneaza majorarea cererii pe piata logistica.
Comertul electronic genereaza cresteri semnificative ale cererii de inchiriere, deoarece un produs comandat online necesita de
trei ori mai mult spatiu logistic decat unul comercializat prin canalele traditionale de retail. In ciuda unui prim semestru lent, consultantii CBRE se asteapta ca 2018 sa fie un nou an de crestere pentru piata locala de spatii logistice si industriale, cu o activitate de inchiriere apropiata de 2017.
“In 2017, consumul a crescut puternic, cu circa 10%, fapt ce a sustinut dezvoltarea pietei spatiilor industriale pentru cel de-al treilea an consecutiv. Activitatea totala de inchiriere a atins, in 2017, pragul de 700.000 de metri patrati, sprijinita, in special, de contracte de preinchiriere si proiecte de tip Build-to-Suit.
Din suprafata totala tranzactionata, 52% a fost situata in zona Bucurestiului. In primul semestru din 2018, am observat o crestere a interesului pentru orasele regionale, cu o concentrare pe proiecte situate in zona de Vest, Sud si Nord-Vest”, potrivit Danei Bordei.
Chiria prime (chiria de referinta pentru proiectele de clasa A, amplasate in cele mai bune zone) si-a pastrat, in primul semestru din 2018, un nivel constant de 4,1 euro/metru patrat/luna. Randamentul prime (randamentul inregistrat de proiectele de clasa A, din zonele cel mai bine cotate) pentru segmentul de industrial a scazut, de la 8,25%, la 8%, la finalul primului semstru din 2018.
Compresia randamentului este un indicator al unei pietei active, unde exista investitii si tranzactii semnificative.
Reprezentantii CBRE prognozeaza ca randamentul va continua sa scada, date fiind conditiile pietei locale si influenta tarilor din Europa Centrala si de Est.
Foto: pexels.com