Starea de bine a angajatului, noua tendinta pe piata birourilor
confort birouwellbeingpiata birourilorcbre romania
Compania de consultanta imobiliara CBRE a realizat impreuna cu Universitatea Twente din Olanda un studiu referitor la starea de bine a angajatilor.
Scopul cercetarii, care a durat 7 luni, a fost determinarea impactului pe care optimizarea conditiilor de munca din spatiile de birouri il are asupra angajatilor.
Primele concluzii arata ca, in urma imbunatatirii standardelor de wellness, productivitatea angajatilor a crescut cu valori intre 10% si 45%, in functie de criteriul analizat.
Studiul se bazeaza pe cinci schimbari la nivelul mediului de lucru si al rutinei angajatilor: introducerea plantelor in spatiul de lucru; reglarea luminozitatii in functie de nevoile organismului (ritmul circadian); asigurarea unei hrane sanatoase la locul de munca; pauzele de meditatie si relaxare; stimularea activitatii fizice prin introducerea de biciclete medicinale sau bile fitness, care pot inlocui temporar scaunele de birou.
Cercetarile obiective au aratat ca performanta angajatilor a crescut ca reactie la fiecare schimbare in parte. Astfel, introducerea plantelor in birouri a dus la imbunatatirea calitatii aerului si la scaderea nivelului de stres si a crescut performanta angajatilor cu circa 10%.
Modificarea luminozitatii a crescut performantele cu 12%, iar nutritia sanatoasa cu 45%. Pauzele de relaxare au dus la o productivitate cu 30% mai mare, iar activitatea fizica a crescut calitatea muncii cu 12%.
"Imbunatatirea standardelor de wellness reprezinta o tendinta extrem de puternica pe piata spatiilor de birouri care a prins tot mai mult contur si pe plan local.
Conceptul de sustenabilitate a migrat din sfera proprietatii in cea a utilizatorului, scopul fiind acela de a asigura o experienta cat mai placuta si de a creste calitatea muncii. Implementarea multora dintre aceste standarde se poate face fara investitii majore, iar efectele in ceea ce priveste tonusul si performantele profesionale ale angajatilor sunt extrem de benefice", a declarat Mihai Paduroiu, Head of Advisory&Transaction Services - Office al CBRE Romania.
"In prezent, pe piata cladirilor de birouri asistam la trecerea de la un simplu spatiu de lucru, la o experienta superioara care ofera acces facil la zona de birouri, la cea rezidentiala si la spatiile de retail.
Generatiile tinere isi doresc sa poata merge pe jos sau cu bicicleta la munca si sa aiba la CBRE Press Release dispozitie magazine si spatii unde sa poata face sport.
Asa cum arata si o parte din concluziile studiului nostru, crearea unui spatiu de lucru neconventional creste semnificativ productivitatea angajatilor.
As adauga ca, prin oferirea cat mai multor facilitati, atragerea unor oameni buni si retentia lor devin mai consistente”, a explicat Paduroiu.
In opinia sa, segmentul de facilitati pentru relaxare, cel rezidential si zona de birouri evolueaza impreuna, fiind interconectate. Marile proiecte de birouri nu mai seamana cu cele de acum 5 sau 10 ani, iar dezvoltatorii de pe piata locala au inceput sa tina cont de “experienta” pe care o ofera angajatilor companiilor chiriase.
Tot mai multe proiecte de birouri includ facilitati extrem de variate, de la piste de alergare amplasate pe acoperis la parcari pentru biciclete si dusuri, sali de sport, gradini care includ zone amenajate pentru lucru etc.