Stai la bloc? UE ti-a pregatit o noua lege: te baga la cheltuiala
renovare blocurianvelopare blocurireducere emisii carbon
Pana acum, expresia bloc comunitar grupa statele care sunt membre ale Uniunii Europene. In curand, ea va capata un nou sens, acela de imobil caruia Uniunea a decretat ca trebuie sa i se aduca imbunatatiri din punct de vedere al eficientei energetice.
Comisia Europeana a propus
renovarea, pana la finele acestui deceniu, a cladirilor care au performante energetice slabe.
Pe ansamblul Uniunii Europene, cladirile emit mai mult de o treime din totalul dioxidului de carbon din UE si consuma peste 40% din totalul cantitatii de energie.
Situatia trebuie sa se schimbe radical pentru ca Uniunea sa-si atinga obiectivul de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030, comparativ cu nivelul inregistrat in anii 1990.
Comisia Europeana propune ca, pana in 2030, toate cladirile din UE care au un certificat de performanta energetica G, ultimul ca performanta, sa fie renovate, astfel incat sa ajunga la un nivel mai ridicat.
Locuintele cu un certificat G trebuie renovate pana in 2030, iar cele cu un certificat F pana in 2033.
De asemenea, cladirile non-rezidentiale cu un certificat G trebuie renovate pana in 2027, iar cele cu un certificat F pana in 2030.
Certificatul G ar trebui sa reprezinte doar 15% din cladirile care au cele mai slabe performante energetice dintr-o tara, astfel ca milioane de cladiri vor avea nevoie de renovare, inclusiv prin anvelopare sau inlocuirea boilerelor care functioneaza pe combustibili fosili.
UE ar trebui sa vizeze certificare energetica mai inalta
In schimb, exista voci care sustin ca, daca tot se trece la renovarea cladirilor, ar trebui vizata obtinerea de performante energetice mult mai bune, adica A, B sau C.
O alta propunere prevede ca, din 2027, statele membre ale UE sa nu mai furnizeze niciun fel de stimulente financiare pentru instalarea de boilere pe combustibili fosili.
De asemenea, tarile ar trebui sa cheltuiasca fondurile europene pentru crearea de locuri de munca in sectoarele constructiilor si renovarilor care sa dea prioritate gospodariilor vulnerabile.
Cu toate acestea, sunt state care s-au opus unei propuneri separate care ar fi vizat introducerea de costuri pentru emisiile de dioxid de carbon ale combustibililor pentru incalzire, de teama unor proteste sociale.
Propunerea Comisiei Europene trebuie aprobata de statele membre UE si de Parlamentul European.
Foto: pexels.com