SPANIA: Preturile locuintelor au scazut 14 trimestre la rand
spaniapreturilocuintecaseapartamentescaderesomaj
Sistemul bancar spaniol este intr-o stare deplorabila, din cauza pierderilor cauzate de bula imobiliara. Masurile de austeritate si cresterea taxelor, in scopul sustinerii financiare a bancilor franceze si germane vor agrava situatia.
Preturile locuintelor din Spania au scazut pentru al 14-lea trimestru consecutiv, pe masura ce somajul a crescut si inghetarea creditarii a condus la diminuarea cererii imobiliare.
Pretul mediu la case si apartamente a scazut cu 7,4% in ultimele trei luni premergatoare lui septembrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit INS-ului spaniol din Madrid.
Casele reposedate din Spania valoreaza cu 43% mai putin, spun economistii Fitch Ratings. Preturile au scazut cu 20 - 58%, estimeaza analistii imobiliari Juan David Garcia si Carlos Masip, care au redactat un raport concret, in cadrul caruia au analizat 8.235 de locuinte, cumparate prin imprumuturi bancare, contractate de la Banco Santander SA (SAN) si Bankia SA.
Somajul, "bolovanul" de la gatul SPANIEI
Rata somajului in Spania a ajuns la
22,8% si creste vertiginos. Masurile de austeritate instaurate de guvernul spaniol vor conduce la reducerea si mai drastica a pretului la case. De asemenea, vor forta rata somajului si pierderile bancilor din Spania.
Spania trebuie sa-si restructureze piata muncii. Concedierea angajatilor trebuie sa se realizeze mai usor (astfel incat angajarile sa se realizeze mai usor). Este nevoie de mai putini angajati in sectorul public, de reducerea impozitelor si implementarea reformelor.
Din pacate, acordul
"Merkozy" (realizat de presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel) implica mai multe masuri de austeritate total contraproductive si majorari de impozite care vor "crucifica" Spania pe termen scurt. Pierderile bancilor vor creste, PIB-ul va deveni anemic si deficitele vor exploda.
Aceeasi soarta o vor avea, cel mai probabil, Grecia si Portugalia. Cei care cred ca masurile de austeritate vor reusi sa stopeze cresterea datoriilor vor fi aspru contrazisi de realitatea dura.