Sfat de la o mare agentie imobiliara: romanii care asteapta prabusirea preturilor sa se gandeasca serios sa cumpere o locuinta in 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sfat de la o mare agentie imobiliara: romanii care asteapta prabusirea preturilor sa se gandeasca serios sa cumpere o locuinta in 2024
Sfat de la o mare agentie imobiliara: romanii care asteapta prabusirea preturilor sa se gandeasca serios sa cumpere o locuinta in 2024
de Magda Florea la 28 Dec. 2023
Urmareste-ne pe Google News
piata imobiliara 2024preturi apartamenteagentie imobiliara

Un an nou sta sa inceapa, unul in care multi romani si-ar dori sa se aseze la casa lor, sa isi cumpere o locuinta. Problema este ca preturile pe piata imobiliara sunt cam piperate acum, iar oamenii se uita cu ingrijorare, dar si cu speranta, catre 2024.
 


 

Va fi 2024 un an bun pentru achizitii imobiliare?

 
Desigur ca nu exista un raspuns universal valabil pentru toti romanii. In unele situatii, in functie de buget, de asteptari, de obiective in viata, un anumit moment se poate dovedi oportun, in timp ce acelasi moment poate fi deosebit de nociv pentru o alta persoana.
 
Ca sa iti dai seama daca merita sa faci o investitie in imobiliare in anul ce sta sa inceapa trebuie sa ai creionate o serie de perspective pe care sa le analizezi in raport cu situatia ta particulara, atat de viata, cat si si financiara.
 
Astfel, iti prezentam cea mai recenta analiza realizata de specialistii Imobiliare.ro cu privire la perspectivele pietei imobiliare in anul 2024.
 
Din capul locului agentii ne spun ca anul viitor va fi marcat de trei mari tendinte: mai putine oferte, cerere ridicata, preturi in crestere.
 
Anul 2023 a fost presarat cu provocari atat pentru cumparatori, cat si pentru jucatorii activi pe piata rezidentiala, dar cu siguranta putem spune ca a fost un an de revenire dupa un 2022 dificil. In ciuda inflatiei, a dobanzilor ridicate si a starii generale de instabilitate, preturile solicitate la vanzare nu au scazut si, in lipsa unor dezechilibre macroeconomice majore, nici in 2024 nu vor ajunge sa scada. Segmentul inchirierilor poate fi considerat “vedeta” pietei rezidentiale, dupa o evolutie spectaculoasa in 2023. Interesul pentru chirii a crescut semnificativ, pe fondul dificultatilor intalnite pe piata de creditare de catre unii dintre potentialii cumparatori, iar proprietarii l-au valorificat prin majorari ale preturilor. 
 

Expertii Imobiliare.ro: "Romanilor care au o nevoie imobiliara, dar inca asteapta o scadere dramatica a preturilor, le sugeram sa ia in considerare o achizitie in 2024"

 
“Anul 2023 a surprins. Performantele pietei rezidentiale au reusit sa depaseasca si cele mai optimiste asteptari. Preturile au rezistat presiunii. Oferta a scazut puternic. Cererea a crescut cu pana la 40% pe anumite segmente. Iar numarul tranzactiilor a crescut semnificativ in ultimul trimestru al anului. Daca dobanzile continua sa scada catre un nivel si mai confortabil, vom avea toate conditiile de piata indeplinite pentru ca anul 2024 sa fie unul de revenire puternica a segmentului rezidential. Romanilor care au o nevoie imobiliara, isi permit sa cumpere, dar inca asteapta o scadere dramatica a preturilor locuintelor, le sugeram sa reanalizeze datele si sa ia in considerare o achizitie in 2024”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
 
Perspectivele pentru anul 2024, pe scurt, conform datelor Imobiliare.ro, primul si cel mai accesat portal imobiliar din Romania:
 
Anul acesta am putut observa un avans considerabil la nivelul cererii fata de 2022. Interesul potentialilor cumparatori si chiriasi pentru locuintele disponibile pe piata rezidentiala a crescut chiar si cu 40% in unele cazuri. Totusi, in ciuda interesului ridicat, cumparatorii au fost mai degraba intr-o stare de asteptare, urmarind atent ofertele din piata, dar fara ca aceasta cerere in crestere sa se materializeze intr-un numar mai mare de tranzactii. In total, aproape 453.900 de potentiali cumparatori si circa 287.700 de potentiali chiriasi si-au cautat o casa sau un apartament pe Imobiliare.ro pe parcursul acestui an.
In acelasi timp, am vazut scaderi majore in oferta, cu o singura exceptie. In total, la nivelul pietei rezidentiale au fost disponibile la vanzare aproximativ 313.000 de locuinte si la inchiriere aproape 217.200 de locuinte. Numarul apartamentelor si caselor listate la vanzare s-a redus, la nivel national, cu 25%, iar cel al proprietatilor de inchiriat cu 10%. Acesta a fost si principalul motiv pentru care nu am avut o presiune pe pret, raportul dintre cerere si oferta ramanand echilibrat. O cerere mare raportata la oferta de la nivelul pietei locale a aparut in Constanta, dar si in Brasov.
In ciuda tuturor asteptarilor, o usoara tendinta de crestere, cu 1%, a fost vizibila la nivelul preturilor solicitate pentru proprietatile rezidentiale scoase la vanzare, indiferent de vechimea imobilelor. Fata de 2021, insa, majorarea depaseste 20%. Pe de alta parte, castigul salarial mediu net este in crestere, la fel si volumul de credite noi acordate gospodariilor populatiei pentru locuinte.
Scumpirile cu adevarat importante au fost inregistrate, anul acesta, pe segmentul inchirierilor. Cel mai semnificativ avans a aparut la nivelul pietei din Constanta, cu 29%. La polul opus s-a aflat Timisoara, unde proprietarii au marit chiriile cu 3%. Aici gasim unele dintre cele mai accesibile chirii solicitate in marile orase din tara.
S-au eliberat cu 23% mai putine autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale la nivel national, iar numarul de locuinte finalizate a scazut si el usor. Acest lucru a contribuit direct la scaderea ofertei. 
Au fost vandute mai putine imobile pe parcursul acestui an. Circa 40% din totalul caselor, terenurilor si apartamentelor care au facut in 2023 obiectul tranzactiilor s-au aflat in Bucuresti si in alte cinci judete - Cluj, Timis, Iasi, Constanta si Brasov.
 

Cerere impresionanta pe zona de chirii, in Capitala
 

La nivelul pietei rezidentiale din Capitala a putut fi observata a doua cea mai mare crestere a cererii pentru proprietatile disponibile la vanzare, dupa cea din Cluj-Napoca. Peste 226.000 de potentiali cumparatori au cautat o casa sau un apartament in Bucuresti pe Imobiliare.ro in intervalul 1 ianuarie - 5 decembrie 2023. 
 
Tot in Bucuresti intalnim si cel mai mare avans in interesul pentru proprietatile listate la inchiriere, cu 35% fata de 2022.
 
Oferta a scazut pe ambele segmente de piata. Numarul caselor si apartamentelor scoase la vanzare s-a redus cu 30% in perioada 1 ianuarie - 5 decembrie 2023 comparativ cu acelasi interval al anului trecut. Aceasta este a treia cea mai puternica reducere a ofertei aparuta la nivelul marilor orase din tara, dupa cele din Cluj-Napoca si Iasi.
 
Pretul mediu solicitat de proprietari si dezvoltatori pentru apartamentele listate la vanzare este al treilea cel mai ridicat la nivel national. Vedem, insa, in ultimul an o usoara scadere, de 1%, pana la pragul de 1.580 euro/mp util. Pe de alta parte, Capitala are cea mai scumpa oferta high-end din tara, cu zone unde preturile depasesc 2.600 euro/mp util si se indreapta spre pragul de 3.000 euro/mp util. Discutam aici despre Aviatorilor-Kiseleff, Primaverii sau Herastrau.
 
Scumpiri semnificative au putut fi observate, in schimb, in cazul apartamentelor de inchiriat. Daca un chirias avea nevoie de un buget mediu de 430 euro/luna pentru a se muta intr-un apartament cu 2 camere anul trecut, la ora actuala acesta trebuie sa scoata din buzunar 490 euro/luna pentru o locuinta similara.
 

Cluj-Napoca, cel mai scump oras si in 2023

 
Piata rezidentiala locala a fost una a extremelor pe parcursul acestui an. In Cluj-Napoca am intalnit cea mai mare crestere a cererii in randul cumparatorilor, cu 39%, chiar daca vorbim de o cerere mai degraba latenta si al doilea cel mai puternic avans din tara in interesul potentialilor chiriasi pentru proprietatile listate pe piata. 
 
In acelasi timp, am intalnit cea mai puternica scadere a ofertei la vanzare in randul marilor orase din tara, cu 38%, dar si o reducere semnificativa a ofertei de proprietati disponibile la inchiriere, cu 28%.
 
Atat cumparatorii, cat si chiriasii platesc cele mai mari preturi din tara pentru locuintele lor. Pretul mediu solicitat in cazul apartamentelor s-a majorat cu 4% si a atins pragul de 2.500 euro/mp util. Chiria medie pentru un apartament cu 2 camere s-a majorat cu 11% anul acesta si a ajuns la 500 euro/luna.
 

Brasovul, al doilea cel mai scump oras din tara

 
Pe piata locala se poate observa o tendinta de crestere a cererii. Peste 35.000 de potentiali cumparatori si-au cautat pe parcursul anului o casa sau un apartament in Brasov pe Imobiliare.ro, cu 12% mai multi decat anul trecut. 
 
Numarul celor interesati de proprietatile rezidentiale din Brasov il depaseste pe cel din alte orase mari din tara precum Cluj-Napoca, Iasi sau Constanta. Brasovul continua sa fie o destinatie atractiva pentru investitorii care vor sa-si securizeze economiile in imobiliare. Inchirierea pe termen scurt a locuintelor pe platforme precum Airbnb sau Booking este o practica des intalnita pe plan local, randamentele sunt bune, iar cererea venita din partea turistilor nu este ingradita de anotimp, asa cum se intampla in alte orase din tara cu potential turistic. Un apartament cu 2 camere pozitionat intr-o zona centrala sau semicentrala, cu un grad mediu de ocupare de 60% pe luna, se inchiriaza la un pret de 70-75 euro/noapte, rezultand un venit de circa 1.350 de euro, din care se scad diverse costuri necesare intretinerii locuintei si gasirii clientilor, rezultand un venit mediu lunar de pana la 850 euro.
 
Un avans de 20% a aparut si in cererea pe segmentul chiriilor. Oferta, in schimb, se restrange tot mai mult. Doar aproximativ 7.200 de proprietati rezidentiale au fost listate de proprietari la inchiriere in 2023, cu 12% mai putine decat anul trecut. 
 
Apartamentele din Brasov continua sa se scumpeasca. Pretul mediu solicitat la vanzare a ajuns in jurul valorii de 1.620 euro/mp util in 2023, al doilea cea mai ridicat din tara. Si in cazul chiriilor observam majorari. Un apartament cu 2 camere poate fi inchiriat, in prezent, cu 450 euro/luna. Anul trecut, o locuinta similara se inchiria cu 380 euro/luna.
 

Cum stau lucrurile pe piata imobiliara din Constanta
 

Cererea de pe piata rezidentiala din Constanta a crescut pe parcursul anului 2023, dar avansul a fost mult mai lent decat in cazul celorlalte centre regionale majore din tara. Intalnim, astfel, pe plan local cresterea cea mai mica de pe ambele segmente de piata.
 
Chiar si in acestea conditii, aproximativ 31.000 de potentiali cumparatori si peste 23.300 de potentiali chiriasi si-au aratat interesul pentru casele si apartamentele listate pe Imobiliare.ro.
 
Evolutia ofertei a fost si ea usor diferita fata de cea observata in celelalte orase mari. Daca in cazul ofertei disponibile la vanzare tendinta de scadere se pastreaza, pe segmentul de inchirieri intalnim un avans cu aproape 30%. 
 
Pretul mediu solicitat de catre proprietari si dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vanzare in orasul de pe litoral este similar cu cel inregistrat in Timisoara, respectiv de 1.500 euro/mp util. S-a putut observa, astfel, un avans cu 3% in 2023 comparativ cu anul anterior. 
 
Majorarea de pe segmentul chiriilor a fost, in schimb, cea mai semnificativa din randul marilor orase analizate de Imobiliare.ro, respectiv cu 29%. Un apartament cu 2 camere poate fi inchiriat, la ora actuala, cu 450 euro/luna.
 

Situatia imobiliara in Iasi
 

Interesul pentru proprietatile rezidentiale disponibile la vanzare in Iasi este in crestere comparativ cu anul trecut. Aproximativ 32.300 de potentiali cumparatori si-au cautat viitoarea locuinta pe Imobiliare.ro in intervalul 1 ianuarie - 5 decembrie 2023. Cererea este tot mai mare si pe segmentul de inchirieri. 
 
Oferta la vanzare si la inchiriere de pe piata rezidentiala din Iasi a avut de suferit anul acesta. Numarul caselor si apartamentelor disponibile la vanzare a scazut cu 34%, acesta fiind al doilea cel mai mare declin inregistrat in randul celor sase orase analizate. Jucatori din real estate de pe piata locala au tras, pe parcursul anului, un semnal de alarma cu privire la situatia ofertei de locuinte noi. Acestia atribuie problemele aparute la nivelul pietei dificultatilor intampinate de catre dezvoltatori in obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare pentru demararea lucrarilor de constructii. 
 
Apartamentele din Iasi s-au vandut, anul acesta, cu un pret mediu de 1.420 euro/mp util, cel mai scazut inregistrat in randul celor sase mari orase analizate de Imobiliare.ro. Chiriile s-au scumpit cu 14% pe plan local, dar chiar si asa proprietarii solicita unele dintre cele mai accesibile preturi pentru apartamentele lor. Bugetul mediu necesar pentru inchirierea unui apartament cu 2 camere a fost anul acesta de 400 euro/luna.
 

Timisoara, cea mai mare cerere in randul centrelor regionale

 
Interesul pentru proprietatile rezidentiale din Timisoara se mentine puternic. Aproximativ 38.300 de potentiali cumparatori si-au cautat, in 2023, un apartament sau o casa in Timisoara pe Imobiliare.ro. Acesta este cel mai mare numar de potentiali cumparatori inregistrat in centrele regionale, dupa Bucuresti. Multi dintre acestia par sa tatoneze, mai degraba, piata in asteptarea momentului in care dobanzile vor ajunge la un nivel si mai confortabil pentru a face pasul spre achizitie. Un avans cu 20% s-a inregistrat si la nivelul cererii pentru locuintele de inchiriat.
 
Oferta a urmat tendinta de scadere aparuta si in celelalte orase mari, in timp ce preturile au avansat usor. Proprietarii si dezvoltatorii au solicitat, in medie, 1.500 euro/mp util pentru apartamentele scoase la vanzare anul acesta si 360 euro/luna pentru locuintele cu 2 camere listate la inchiriere. Timisoara se mentine, astfel, unul dintre cele mai accesibile orase mari din tara pentru chiriasi.
 
Citeste si Lista modificarilor fiscale care intra in vigoare de la 1 ianuarie, cu mare impact in mediul privat. De ce sunt atat de toxice pentru firmele din toate domeniile de activitate
 
Foto: freepik.com
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024
Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani
Companii

Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani

today20 Dec. 2024
ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?
Financiar-Bancar

ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x