Se poate in Romania: despagubire de aproape jumatate de milion de euro pentru o casa distrusa de incendiu
despaguri locuinteincendii romaniabeneficii asigurari
Domeniul imobiliare nu produce surprize numai cand vine vorba despre scumpirea lor aproape continua, ci si in cazul in care o casa de valoare este mistuita de flacari. O companie de asigurari din tara noastra a platit aproape jumatate de milion de euro pentru a-l despagubi pe proprietar.
Cea mai mare despagubire acordata anul trecut de asiguratorii membri ai
UNSAR in baza unei polite de asigurare facultative pentru locuinte a fost de circa 400.000 de euro.
Suma echivaleaza cu 1,9 milioane de lei si este cu 145% mai mare fata de cea mai mare despagubire achitata in 2019.
Despagubitrea a fost achitata pentru acoperirea daunelor provocate de un incendiu.
De altfel, incendiul este cauza generatoare a celor mai mari 5 daune achitate in 2020 in baza politelor destinate locuintelor.
In 2020, valoarea acestui top 5 a fost de aproximativ 4,6 milioane de lei, in crestere cu 66% fata de valoarea inregistrata in 2019.
"Aceste realitati confirma importanta protejarii unuia dintre cele mai importante bunuri pe care le avem - locuinta. Conform statisticilor, peste 95% dintre romani sunt proprietarii casei in care locuiesc.
Cu toate acestea, la nivel national, sub 20% din totalul locuintelor sunt asigurate printr-o polita de asigurare facultativa", a declarat Adrian Marin, presedintele UNSAR.
In timp ce asigurarea obligatorie a locuintei PAD acopera riscurile catastrofale de cutremur, inundatii si alunecari de teren, pana la limita de 20.000 de euro sau 10.000 de euro, in functie de tipul constructiei, o asigurare facultativa acopera riscuri precum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, la sume asigurate care corespund valorii reale a locuintei.
Politelor facultative li se pot atasa si clauze speciale, precum asigurarea instalatiilor interioare ale cladirii, asigurarea aparatelor electrice/electronice, bunurilor casabile, dar si raspunderea civila fata de terte persoane (cum ar fi pagubele provocate vecinilor).
Spre exemplu, avariile accidentale ale instalatiilor interioare au generat 23% din numarul dosarelor de daune achitate in ultimii 2 ani
de catre asiguratorii membri ai UNSAR.
"Asigurarile ofera protectie financiara inclusiv pentru riscuri cu o frecventa foarte ridicata de producere, dar un impact relativ moderat, insa care creeaza neplaceri si genereaza costuri suplimentare multor familii.
Prin urmare, accesarea unei solutii de asigurare poate fi un sprijin important in cazul unor situatii neprevazute", a precizat Alexandru Ciuncan, directorul general al UNSAR.