S-au ieftinit apartamentele in toata tara. Analistii preconizeaza ieftiniri de pana la -25%
pret apartamenteimobiliareapartamentelocuinteinvestitiiprima casa
Cerinta in imobiliare scade de la o luna la alta, ceea ce duce la o diminuare a preturilor la locuinte. Astfel, se contureaza contextul economic ideal pentru romanii care vor sa isi cumpere un apartament.
In ultimele doua luni, preturile la apartamente au scazut semnificativ. In mai s-a inregistrat o scadere de 0,4%, iar in aprilie de 0,7%.
In iunie, s-a ajuns la valoarea de 1.223 de euro pe metru patrat construit, potrivit unui raport publicat miercuri de platforma Imobiliare.ro.
”Tendinta descendenta a pretentiilor vanzatorilor nu a fost resimtita, insa, in toate cele sase mari orase monitorizate constant de imobiliare.ro – doar doua dintre acestea, anume Bucurestiul si Constanta, au consemnat ieftiniri. Un alt fapt interesant este ca pe segmentul rezidential nou au avut loc cele mai semnificative variatii de pret, atat pozitive, cat si negative”, se arata in raport.
Ce se intampla cu preturile in Capitala?
Potrivit analizei platformei de imobiliare, si preturile pentru apartamentele din Bucuresti s-au diminuat simtitor in ultimele luni.
”In contextul in care suma medie solicitata pentru locuintele din blocurile vechi s-a mentinut la aceeasi valoare ca si luna trecuta (anume 1.219 euro pe metru patrat), tendinta descendenta a preturilor a fost dictata exclusiv de segmentul rezidential nou: unitatile locative din cadrul noilor ansambluri rezidentiale s-au ieftinit cu 3,4%, de la 1.408 la 1.360 de euro pe metru patrat”, se arata in raport.
Specialistii: Preturile vor scadea cu 25% in 2-3 ani
La finele anului trecut, analistii financiari preconizau ca, in doi-trei ani, preturile apartamentelor vor scadea chiar si cu 25%.
Semenele pe care le avem dupa primele cinci luni din 2019 tind sa sustina aceasta teorie, asa ca, daca aveti de gand sa faceti o investitie imobiliara, nu ar strica sa mai asteptati un timp.
"Pretul la apartamente – inclusiv cele bune, inclusiv in marile orase – o sa scada cu cel putin 25-30% in maxim 2-3 ani (avand in vedere ultimele cifre, cred ca ajustarea o sa fie mult mai rapida, poate chiar in anul urmator). Recomandarea mea ramane aceeasi: stati in chirie pentru inca 2 ani, cand o sa cumparati cu cel putin 30% mai ieftin comparativ cu pretul actual!”, recomanda analistul Iancu Guda, intr-o postare pe Facebook.
Iancu Guda a mai declarat atunci si ca 4. "Programul Prima casa (care a reprezentat cel putin 80% din creditele imobiliare contractate in perioada 2009-2018) urmeaza sa fie inchis in curand", dar si ca "Cererea scade si din cauza sporului natural negativ si emigrarii accelerate, ceea ce scade masiv populatia rezidenta. Numarul persoanelor decedate in ultimii 5 ani depaseste cu aproape 40% pe cel al nascutilor vii? Astfel, conform cifrelor publicate de INS (Institutul National de Statistica), numarul nascutilor vii in perioada 2014-2018 se ridica la aproape 0,95 milioane, in timp ce totalul persoanelor decedate in aceeasi perioada este de aproape 1,3 milioane. Aceasta inseamna ca Romania inregistreaza un spor natural negativ de 350.000 in ultimii cinci ani. Aproape 1.300 de romani emigreaza in fiecare zi lucratoare, cel mai accelerat ritm din lume dupa Siria".
"Dezechilibrul macroeconomic al Romaniei se adanceste in fiecare luna: deficitele duble (fiscal si de cont curent) se maresc, iar presiunile inflationiste raman ridicate, cresterea economica decelereaza. Urmeaza o ajustare negativa cat de curand, 2019 sau maxim in 2020", mai declara la finele lui 2018, analistul.