Romanii nu si-au invatat lectia. Ai nostri dau iar buzna la banci sa ia credite ipotecare
credite ipotecarepiata imobiliaraimobiliare 2024
Ultimul an ar fi trebuit sa le fi predat romanilor nostri lectii importante de educatie financiara, insa se pare ca n-a prea fost asa.
Am vazut cu totii ce inseamna inflatia, ce inseamna interventia BNR pe piata monetara cu majorarea dobanzii de referinta si inasprirea conditiilor de creditare, am vazut, de asemenea, cat de volatile sunt dobanzile si cat de riscant poate fi sa te imprumuti cu dobanda variabila mai ales pe termen lung. Am simtit, totodata, ca si creditele in euro sunt supuse riscului de a se scumpi peste noapte, tot din cauza inflatiei din zona euro si a Bancii Centrale Europene care impune la randul sau conditii tot mai dure, pentru a tine preturile sub control.
Totusi, romanii nostri si-au reluat obiceiurile, imediat ce inflatia a inceput sa faca pasi in spate si bancile sa le puna pe masa conditii ceva mai atractive de imprumut.
Ultimele luni din 2023 ne demonstreaza ca inca nu am invatat sa fim cumpatati si sa avem rabdare, ne aventuram din nou sa ne imprumutam, desi situatia economica pe plan intern si extern continua sa fie fragila, costul vietii e tot mai ridicat, iar asupra pietei muncii planeaza intertitudini serioase cauzate de faptul ca firmelor le este si lor tot mai greu sa supravietuiasca, mai ales in Romania unde spatiul fiscal s-a diminuat considerabil de la 1 ianuarie 2024.
In pofida acestor aspecte, volumul creditelor ipotecare in lei acordate de banci s-a dublat in ultimele trei luni din 2023, sarind astfel de pragul de 10 miliarde de lei, fata de perioada similara din 2022.
Cifrele oficiale mai arata ca 2023 a adus un avans cu 31% in volumul creditelor ipotecare in lei, pana la 31 miliarde de lei. Daca ne referim la creditele de consum, avansul a fost cu 13% in aceasta perioada, pana la circa 28,7 miliarde de lei.
Previziuni imobiliare 2024. Dobanzile au sanse sa scada, dar locuintele s-ar putea scumpi
Conform unor estimari realizate de specialistii Imobiliare.ro Finance, urmatoarele luni ne vor aduce o scadere a dobanzilor, ceea ce va incuraja romanii sa bata si mai cu foc la usile bancilor, pentru a accesa credite pentru locuinte. Acest lucru s-ar putea resimti cel mai puternic in a doua parte a anului curent.
Vestea proasta este ca exista riscul ca
locuintele sa se scumpeasca anul acesta. Unul dintre motivele de baza ar fi majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru locuintele de pana la 120.000 euro, dar si o potentiala crestere a cererii pe fondul reducerii dobanzilor.
Insa oamenii trebuie sa fie precauti, nimeni nu stie cum va evolua piata imobiliara, de fapt.
“Nu recomandam cumparatorilor sa incerce sa ghiceasca directia in care merge piata, bazandu-se pe zvonuri sau asteptari nerealiste. A lua o decizie de achizitie bazata pe acest gen de informatie se poate dovedi a fi foarte paguboasa, am vazut destule cazuri. Daca cineva are o nevoie de locuire acum, cel mai bine este sa faca achizitia cat mai curand”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance - brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro.
Foto: unsplash.com