Casa reprezinta in multe cazuri bunul cel mai de pret pe care il are o persoana. O polita de asigurare a locuintei te poate proteja in cazul producerii unui incident neprevazut si te poate face sa stai mult mai relaxat in aceasta privinta. In plus, asigurarea pentru locuinta este obligatorie in Romania, 82% dintre romani recunoscand ca stiu acest lucru.
Potrivit legii, romanii trebuie sa isi asigure locuinta impotriva dezastrelor naturale, in aceasta lista fiind incluse cutremurele, inundatiile si alunecarile de teren. Numarul foarte redus al locuintelor asigurate la aceasta ora face ca populatia din tara noastra sa fie extrem de vulnerabila in fata unor evenimente catastrofale.
In ciuda faptului ca 8 romani din 10 stiu ca o asemenea asigurare este obligatorie, sunt foarte putini cei care si respecta aceasta reglementare. Potrivit unui studiu realizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), doar 20% din cele 9.6 milioane de locuinte din tara noastra sunt asigurate. Din cele 20% dintre locuintele asigurate, doar 17% sunt protejate si printr-o asigurare facultativa care acopera alte riscuri, precum ar fi incendiul, explozia, valdalismul, furtul, accidentele si alte asemenea.
Intrebati cum ar putea fi motivati sa isi asigure locuintele, 31% dintre respondenti au declarat ca s-ar simti mai motivati sa se asigure daca li s-ar acorda reduceri sau bonificatii la plata impozitului anual. 26% dintre cei chestionati au sustinut ca si-ar asigura locuintele in care traiesc daca ar avea castiguri financiare mai mari.
Totodata, dintre cei intervievati in cadrul acestui studiu, 29% si-au aratat intentia de a achizitiona in perioada urmatoare ambele tipuri de polite de asigurare pentru locuintele lor. De asemenea, 22% dintre ei au declarat ca vor incheia doar polita obligatorie. In tara noastra, polite facultative pot fi incheiate doar pentru acele locuinte care sunt deja asigurate printr-o polita obligatorie.
Acestea acopera cele trei riscule fundamentale mentionate in randurile anterioare pana la o limita de 20.000, respectiv 10.000 de euro, in functie de tipul constructiei, indiferent daca valoarea acesteia este mai mare. Cei care isi doresc insa sa isi asigure locuinta la valoarea ei reala, pot apela la politele facultative.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si