Casa reprezinta in multe cazuri bunul cel mai de pret pe care il are o persoana. O polita de asigurare a locuintei te poate proteja in cazul producerii unui incident neprevazut si te poate face sa stai mult mai relaxat in aceasta privinta. In plus, asigurarea pentru locuinta este obligatorie in Romania, 82% dintre romani recunoscand ca stiu acest lucru.
Potrivit legii, romanii trebuie sa isi asigure locuinta impotriva dezastrelor naturale, in aceasta lista fiind incluse cutremurele, inundatiile si alunecarile de teren. Numarul foarte redus al locuintelor asigurate la aceasta ora face ca populatia din tara noastra sa fie extrem de vulnerabila in fata unor evenimente catastrofale.
In ciuda faptului ca 8 romani din 10 stiu ca o asemenea asigurare este obligatorie, sunt foarte putini cei care si respecta aceasta reglementare. Potrivit unui studiu realizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), doar 20% din cele 9.6 milioane de locuinte din tara noastra sunt asigurate. Din cele 20% dintre locuintele asigurate, doar 17% sunt protejate si printr-o asigurare facultativa care acopera alte riscuri, precum ar fi incendiul, explozia, valdalismul, furtul, accidentele si alte asemenea.
Intrebati cum ar putea fi motivati sa isi asigure locuintele, 31% dintre respondenti au declarat ca s-ar simti mai motivati sa se asigure daca li s-ar acorda reduceri sau bonificatii la plata impozitului anual. 26% dintre cei chestionati au sustinut ca si-ar asigura locuintele in care traiesc daca ar avea castiguri financiare mai mari.
Totodata, dintre cei intervievati in cadrul acestui studiu, 29% si-au aratat intentia de a achizitiona in perioada urmatoare ambele tipuri de polite de asigurare pentru locuintele lor. De asemenea, 22% dintre ei au declarat ca vor incheia doar polita obligatorie. In tara noastra, polite facultative pot fi incheiate doar pentru acele locuinte care sunt deja asigurate printr-o polita obligatorie.
Acestea acopera cele trei riscule fundamentale mentionate in randurile anterioare pana la o limita de 20.000, respectiv 10.000 de euro, in functie de tipul constructiei, indiferent daca valoarea acesteia este mai mare. Cei care isi doresc insa sa isi asigure locuinta la valoarea ei reala, pot apela la politele facultative.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Partenerii nostri
Bilete de valoare in 2025. Conditiile de acordare si legile aferente
Cerinte discriminatorii pentru ocuparea unui post. Ce NU puteti include in anuntul de angajare?
Prelungirea detasarii transnationale in 2025. DOCUMENTE necesare
Imprumuturi intre societati si falimentul beneficiarului: Cum se recupereaza creanta
Dividende repartizate in 2025: Mod de calcul CASS si cum se completeaza Declaratia Unica
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar: Reguli de baza si proceduri obligatorii
Prag pentru consumul de droguri la volan? Decizia ICCJ
Drepturile pasagerilor la zborurile internationale: ce trebuie sa stie calatorii din Romania?