Romanii isi cumpara prima casa pe la 29 de ani, iar motivul e ca vor pur si simplu sa fie proprietari
piata imobiliaraproprietari locuinteprima casa
In Romania, spre deosebire de Occident, oamenii prefera sa-si achizitioneze propria locuinta, in loc sa stea in chirie, asta desi decizia inseamna adesea un angajament de plata pe 20 sau 30 de ani, perioada in care banii respectivi ar fi putut fi investiti si inmultiti, nu ingropati in niste ziduri.
Totusi, ne cumparam prima
locuinta la o varsta extrem de frageda, pe la 29 de ani, urmand ca tot restul vietii sa muncim pentru a plati rata la banca.
De ce? Fiindca vrem sa devenim proprietari - conform unui sondaj realizat de platforma de imobiliare Storia.ro.
Atat generatia Z (sub 26 de ani), cat si generatia Y (27-42 de ani) au ca principal motiv acela ca vor sa devina proprietari pe un spatiu al lor. 53% din gen Z invoca acest prim motiv cand isi cumpara locuinta, respectiv 39% din gen Y.
Si al doilea motiv coincide in ambele generatii. 28% dintre respondentii generatiei Z spun ca-si doresc un spatiu mai mare, fapt sustinut si de 38% dintre cei din generatia Y.
In schimb, generatia X (43-58 de ani) achizitioneaza o locuinta prepondenderent din dorinta de a face o investitie imobiliara (24% sunt in aceasta situatie). In schimb, 21% invoca cumpararea unei proprietati pentru un alt membru al familiei.
La Baby Boomers (peste 59 de ani), cumpararea unei locuinte apare atunci cand e vorba despre mutarea in alt oras (27%).
Romania, tara proprietarilor de locuinte, indiferent de generatie
Expertii in imobiliare spun ca Romania este una dintre tarile UE care au cel mai mare numar de proprietari de locuinte, iar aceasta dorinta a noastra pare sa se mosteneasca de la o generatie la alta.
"Tara noastra ocupa primul loc in topul statelor din Uniunea Europeana la capitolul numarului de proprietari de locuinte. Aceasta tendinta este confirmata inca o data si de studiul desfasurat de noi, din care reiese ca dorinta de a fi proprietar a ramas in topul motivelor de achizitii imobiliare din randul tuturor generatiilor, incepand cu cei de sub 26 de ani si pana la cei de peste 59 de ani.
Cu toate acestea, am observat ca cei cu varste de pana la 42 de ani iau in considerare sa locuiasca in imobilele achizitionate un timp limitat, de pana la 5 ani, fapt care ne arata ca in randul generatiilor Y si Z exista o flexibilitate mai mare decat poate ne-am fi asteptat, in sensul ca acestia isi doresc diversitate si nu percep o locuinta ca fiind pentru totdeauna", a declarat Monica Dudau, Marketing Manager Storia.ro & OLX Real Estate.
Foto: freepik.com