Romanii dau buzna la sate: proprietatile in zonele rurale sunt adevarate comori acum
migratie satemutare suburbiipreturi locuinte ilfovcase ilfov
"Eu cred ca vesnicia s-a nascut la sat", scria Lucian Blaga. Si tot el considera ca "Mandria satului de a se gasi in centrul lumii si al unui destin ne-a mentinut si ne-a salvat ca popor peste veacurile de nenoroc". Cuvintele sale sunt actuale si in contextul pandemiei, in care romanii de acum se feresc de centrele aglomerate ale oraselor si se refugiaza la tara, departe de inutilul vacarm urban.
Pentru prima data in ultimii 14 ani, in 2020, a fost consemnata o crestere a populatiei din mediul rural in Romania.
O analiza realizata de compania de consultanta imobiliara Colliers Romania, arata ca posibilitatea de a munci de oriunde si distantarea sociala au inceput o tendinta de migratie a populatiei catre zone mai linistite din suburbii sau localitati din jurul marilor orase, cu efecte importante asupra pietei rezidentiale.
Astfel, in 2020, populatia rurala din Romania a crescut cu 28.000 de locuitori. La prima vedere, numarul nu este de natura sa impresioneze dar o face avand in vedere ca, in deceniul anterior, populatia din mediul rural scadea, in medie, cu aproximativ 50.000 de locuitori pe an.
Tot anul trecut, populatia din mediul urban s-a redus cu 170.000 de locuitori, fata de o scadere medie de aproximativ 50.000 de locuitori pe an intre 2010 si 2020.
Datele releva ca intre 50.000 si 100.000 de romani s-au mutat de la oras la tara, sustinuti si de efectele pandemiei care impun distantare sociala si sustin lucrul de la distanta.
Scaderi pe linie in marile orase
Tendinta este foarte evidenta in Bucuresti, care a inregistrat o scaderea populatiei rezidente de 9.800 locuitori, in 2020, conform datelor Institutului National de Statistica. Insa, zona metropolitana a capitalei a inregistrat o crestere a populatiei cu 10.800 de locuitori.
In Cluj, populatia urbana a scazut cu 4.800 locuitori, iar populatia rurala a crescut cu 5.600 locuitori; in Timis, populatia urbana a scazut cu 9.900 locuitori, iar cea rurala a crescut cu 9.200 locuitori, iar in Iasi, populatia urbana a scazut cu 1.900 locuitori, iar cea rurala a crescut cu 2.000 locuitori.
Conform Colliers, miscarile dinspre zona urbana spre zona metropolitana vor avea efecte importante asupra pietei rezidentiale, in care pandemia a accentuat preferinta oamenilor pentru locuinte mai mari, fie cu o camera in plus, fie cu un birou, terasa sau gradina.
Iar preferinta romanilor s-a transformat in actiune, mai ales ca zona metropolitana este mai atragatoare atat din punct de vedere al suprafetelor medii ale unei locuinte, mai mari decat in orase, cat si al preturilor, iar imbunatatirea infrastructurii de transport faciliteaza migratia.
Astfel, suprafata medie a unei locuinte terminate in Ilfov a fost de 102 metri patrati, in 2020, fata de 47 de metri patrati, in Bucuresti.
Oportunitati mari pentru dezvoltatori
Migratia catre mediul rural este o ocazie pentru dezvoltatorii de locuinte, un avantaj mare fiind abundenta de terenuri pe care pot fi construite case si costurile de achizitie mai reduse. Acestea le permit dezvoltatorilor o flexibilitate mai mare a proiectelor si realizarea unor locuinte cu suprafete mai mari si cu gradini, lucruri tot mai apreciate in conditiile in care a crescut mult timpul petrecut in interiorul si in apropierea locuintei.
De asemenea, daca acum 3 ani, in Bucuresti si in zona limitrofa, erau date in folosinta 5.600 - 5.700 de locuinte pe an, in 2020, au intrat pe piata 13.800 de locuinte in Bucuresti si 7.000 in zona metropolitana.
Daca numarul de locuinte finalizate in capitala va ramane ridicat, iar populatia rezidenta se va reduce, Colliers se astepta la o combinatie de ritmuri de vanzare mai scazute pentru noile dezvoltari rezidentiale din oras si la o cerere mai redusa pentru chirii.
Totodata, din ce in ce mai multe locuinte vechi ar putea fi scoase la vanzare, ceea ce ar putea pune presiune pe scaderea preturilor pe acest segment. Situatia ar trebui sa duca si o diferenta mai mare intre valoarea locuintelor vechi si a celor nou construite la standarde moderne.
Foto: pexels.com