Romania, printre tarile cu cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeana
credit ipotecar
Conform datelor unei cercetari a brokerului online Ipotecare.ro si compania de consultanta financiara si creditare ipotecara SVN Credit Romania, tara noastra este printre statele UE cu cele mai accesibile credite ipotecare.
Analiza scoate la iveala faptul ca Romania se mentine in randul statelor cu cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeana, luand in considerare salariile medii la nivel national si costurile cumpararii unui apartament cu doua camere printr-un credit ipotecar pe 25 de ani - accesat cu un avans de 15% si cu o dobanda fixa in primii cinci ani, fara a include costurile asociate, precum comisioanele, taxele notariale sau asigurarile.
Apartamentul pentru care se realizeaza aceste calcule este unul cu doua camere mass market, cu o suprafata utila de 50 de metri patrati, finalizat de cel putin 30 de ani si amplasat in afara zonelor centrale si semi-centrale ale mai multor capitale din Uniunea Europeana.
Practic, rata medie pentru cumpararea unui apartament cu doua camere in Bucuresti a ajuns sa detina o pondere de circa 40% din salariul mediu pe economie la nivel national. Important de precizat este ca ponderea este in scadere, daca luam in considerare faptul ca in 2023 se situa la aproximativ 43% din salariul mediu pe economie la nivel national.
"Astfel, rata medie pentru cumpararea unui apartament cu doua camere in Bucuresti detine un procent de circa 40% din salariul mediu net pe economie la nivel national, Romania avand cea mai buna valoare a acestui indicator la nivel regional si printre cele mai bune valori la nivelul Uniunii Europene.
Valoarea indicatorului este mai redusa comparativ cu finalul anului anterior, cand rata medie detinea un procent de aproximativ 43%, ca urmare a scaderii dobanzilor creditelor ipotecare, in special pe segmentul celor fixe, care au ajuns la o pondere de peste 90% din creditele ipotecare acordate in prezent", conform analizei citate.
In alte capitale europene, procentul este mult mai mare. De exemplu, vorbim despre o pondere de aproape 69% in Budapesta si 84% in Varsovia. La Praga situatia sta mult mai rau, cu o pondere din salariul mediu pe economie la nivel national situata la 103%. Totusi, merita precizat faptul ca
exista valori mai reduse, desi nu semnificativ, la Roma (38%), Berlin (39%) si Madrid (44%).
Desigur, cifrele acestei analize arata bine si ar trebui sa insemne ca romanilor le este oarecum mai facil, decat multor altor europeni, sa-si achizitioneze o locuinta prin credit ipotecar. Totusi, perceptia sociala este cu totul diferita, motiv pentru care piata imobiliara a incetinit in ultimii ani, iar apartamentele nu se mai vand "ca painea calda", nici finalizate fiind, nici in faza de proiect, tocmai din cauza ca dificultatile economice nationale, scaderea puterii de cumparare si, in general, instabilitatea, riscurile de pe piata muncii si lipsa predictibilitatii fiscale franeaza dorinta romanului de a-si achizitiona o locuinta, in timp ce programul Noua Casa a inceput sa nu mai fie la fel de avantajos, dobanzile fiind mai piperate decat erau inainte de criza sanitara izbucnita in 2020.
Sursa foto: freepik.com