Romania are cel mai invechit stoc de locuinte din UE
locuinte romaniastare locuinterenovare locuinte
BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a decis sa sprijine activitatea EFdeN - Primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort din Romania, deoarece, conform INS, 34% dintre gospodariile din mediul rural nu au grup sanitar, iar, in cazul locuintelor din mediul urban, procentul este de 8,5%, in timp ce 32% nu au baie/dus in interior.
La nivelul intregii tari, circa 16% dintre gospodarii se confrunta cu probleme locative grave, cum ar fi deteriorari, igrasie, scurgeri ale retelelor de apa si canalizare, lumina insuficienta.
Primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort din Romania este o creatie marca EFdeN. O echipa formata din peste 30 de studenti, din diverse medii academice, de la universitatea de constructii, arhitectura, comunicare sau management, care se intrunesc pentru o experienta interdisciplinara.
Impreuna au reusit sa contruiasca o casa sustenabila, solara, 100% electrica, sigura si confortabila, cu o amprenta de CO2 scazuta, o casa care produce mai multa energie decat consuma si foloseste cele mai ecologice materiale.
Din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodarii din Romania, circa 40% din casele si blocurile din mediul urban au nevoie de reparatii, iar dintre aceste reparatii 52% sunt considerate urgente, se arata intr-un studiu IRSOP efectuat pentru BCR BpL.
Prima prioritate investitionala a aproape 600.000 de familii de romani este imbunatatirea confortului locativ intr-o tara cu cel mai invechit stoc de locuinte din UE - conform Eurostat.
Cu toate acestea, veniturile medii ale romanilor reprezinta jumatate din cat incaseaza un ceh, slovac sau croat, in timp ce costul materialelor de constructii este relativ similar cu cel din Romania.
Conform studiului IRSOP, circa 68% dintre cei intervievati vor sa inceapa proiecte de imbunatatire locativa in urmatorii 5 ani, iar circa 37% intentioneaza sa faca acest lucru in urmatoarele 12 luni.
Cele mai frecvente planuri de imbunatatiri locative pentru urmatorii 5 ani vizeaza renovarea locuintei (29%), cumpararea unei locuinte noi (23%), cumpararea unei case la tara (23%), izolarea termica (23%), reparatii la instalatiile sanitare sau electrice (21%), achizitionarea unei centrale termice (16%), diverse lucrari la acoperis sau terasa (15%), construirea unei case (13%), reparatii la structura de rezistenta (11%), cumpararea unui teren (9%), extinderea locuintei actuale (8%).