Romania a inregistrat in 2016 tranzactii imobiliare in crestere cu 31% fata de anul precedent
tranzactii-imobiliarecladiri-birouriinvestitiiachizitieinvestitori
Valoarea tranzactiilor imobiliare din piata locala s-a ridicat in 2016 la 850 milioane de euro, in crestere cu 31% fata de anul precedent, arata un studiu publicat de compania de consultant imobiliara DTZ Echinox.
Din volumul total al investitiilor, Capitala a atras 77%, reprezentand 660 de milioane de euro. Cel mai mare volum al tranzactiilor a fost reprezentat de cladirile de birouri din Bucuresti.
In orasele regionale, interesul investitorilor a fost atras de segmentul spatiilor de retail, fiind tranzactionate centre comerciale localizate in Sibiu, Craiova, Piatra Neamt si Arad, conform DTZ Echinox.
Circa 70% din totalul investitiilor a fost sustinut de investitori din Asia, Africa si Statele Unite, in timp ce restul de 30% a fost sustinut de investitorii din Europa.
Anul trecut, in topul celor mai mari investitori in piata locala s-au situat grupurile Growthpoint si NEPI din Africa de Sud, GIC din Singapore sau americanii de la Lone Star, proprietarii companiei GTC, alaturi de companii europene precum Catinvest (din Franta) sau PPF Real Estate (din Republica Ceha).
Printre achizitiile majore realizate anul trecut se numara investitia facuta de Growthpoint, care a investit 194 milionae de euro pentru a detine aproape 27% din compania fondata de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas. GIC, fondul suveran din Singapore a achizitionat dezvoltatorul de spatii logistice P3 de la fondurile Ivanhoe Cambridge, si TPG, care a devenit astfel proprietarul celui mai mare proiect de spatii logistice din Romania.
O alta achizitia majora a fost finalizata de NEPI, care a cumparat cu 100 de milioane de euro centrul comercial Shopping City Sibiu.
"Pentru piata imobiliara, anul 2016 a fost incurajator prin prisma unei lichiditati in crestere. Spectrul investitorilor care au cumparat active de dimensiuni semnificative in Romania s-a largit, tendinta care ne asteptam sa se mentina si in 2017. Randamentul investitiilor este constant, ceea ce contribuie la crearea unui mediu stabil si predictibil pentru potentialii cumparatori", spune Tim Wilkinson, partener capital markets in cadrul DTZ Echinox.
Segmentul de birouri a fost in 2016 cel mai atractiv, cu o pondere de 44% din valoarea tranzactiilor, fiind urmat de retail (31%) si industrial (25%).