Programul Prima Casa ar putea disparea. Expert: Prima Casa creeaza o piata falsa
prima casasistem bancarcreditedobanzi
Tot mai multe voci avizate spun ca programul Prima Casa nu ar mai trebui sa functioneze. Fondul Monetar International, dar si fostul ministru de Finante, Bogdan Dragoi, lanseaza acest avertisment, spunand ca programul guvernamental ar trebui sa dispara cat mai repede, daca vrem sa avem o economie sanatoasa.
"Este un program-tampon, un program de criza. Mentinerea sa pe un termen mai lung creeaza o piata falsa. Cand va aparea un nou soc, nu vor mai fi mecanisme de stimulare care sa contracareze impactul asupra sectorului de constructii", a spus Dragoi.
Bogdan Dragoi este unul dintre initiatorii acestui program, care a fost pus la dispozitia romanilor in urma cu un deceniu.
FMI cere prudenta bancilor pentru creditele la Prima Casa
Concret, FMI propune ca Banca Nationala a Romaniei sa introduca cerinte suplimentare de capital si sa limiteze gradul de indatorare pentru creditele ipotecare, inclusiv pentru cele acordate prin programul Prima Casa.
“Potentiale noi riscuri la adresa stabilitatii financiare rasar din expunerea ridicata a bancilor pe datoria suverana a Romaniei si pe sectorul imobiliar, din finantarea bancilor in valuta straina si din cresterea rapida a institutiilor financiar nebancare”, se arata in document.
“Limita DSTI propusa poate creste rezistenta imprumutatorilor si ar trebui impusa tuturor categoriilor de credite ipotecare, inclusiv celor prin programul Prima Casa. Strategia Guvernului de a reduce gradual programul este bine-venita.
Sistemul bancar romanesc este vulnerabil la pierderi in cazul unei cresteri accentuate a ratelor de dobanda. Cerintele suplimentare de capital – preferabil un buffer de risc sistemic – ar trebui sa fie calibrate cu atentie pentru a creste rezistenta sistemului fara a introduce un impact neintentionat in piata”, se arata in concluziile misiunii FMI”, se arata in concluziile FMI.
Programul "Prima Casa" va fi redenumit "O familie - o casa", si va fi extins, in sensul ca dobanzile in lei vor fi fixe, iar plafoanele extinse, au declarat social-democratii
Autoritatile romane au anuntat inca din luna mai ca programul va continua si nu va fi suspendat si nici inchis. Mai mult decat atat,
"Extindem Prima casa si numim programul O familie - O casa. Conditiile la Prima casa au fost bune initial, dar au devenit mult prea restrictive si toti sunt nemultumiti. In primul rand dam o valoare mai mare, 570.000 de lei, adica sa poata sa isi cumpere o casa, nu o bojdeuca. Marim plafoanele, pentru ca daca aveai peste 3.000 de lei venituri, nu te mai calificai, intrai intr-un cerc vicios, adica foarte putini mai aveau acces si la case foarte mici. Dobanda este fixa, in lei. Eu sunt sigur ca se vor gasi banci care vor sustine asta", a spus Dragnea intr-o interventie televizata, la finele lunii mai.
Principalul avantaj este reprezentat de avansul de bani, care in cazul Programului Prima Casa este cu mult mai mic decat in situatia unui credit imobiliar. Clientii cu varsta de pana in 35 de ani pot accesa credite cu un avans de doar 5%, spre deosebire de 15% – 25% in cazul creditelor imobiliare obisnuite. Astfel, "Prima Casa" a inregistrat un succes tot mai mare, de la an la an, fiind singura sansa a multor familii, tinere si la inceput de drum, de a avea propria locuinta.
Programul guvernamental "Prima Casa" a fost lansat in urma cu 10 ani, iar de atunci si pana in decembrie 2018, au fost acordate nu mai putin de 267.752 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,7 miliarde de lei.
In acest moment, 15 banci de pe piata deruleaza programul si ofera credite clientilor. Acestea sunt: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank si Intesa Sanpaolo Bank.
Pentru a beneficia de un program prin "Prima Casa", e nevoie sa indeplinesti urmatoarele conditii:
1. Sa achizitionezi o locuinta finalizata sau in diferite stadii de finalizare, inclusiv locuinte construite prin programe derulate de Agentia Nationala a Locuintelor (ANL).
2. Sa nu fi detinut sau sa detii in prezent o proprietate sub forma unei locuinte, individual sau in comun, impreuna cu sotul/sotia sau alte persoane cu o suprafata utila mai mare de 50 de metri patrati. Exceptie fac cotele parti de locuinta dobandite prin mostenire.
3. Sa construiesti de la zero o locuinta individuala sau in asociere cu alti 6 beneficiari, cu conditia sa ai in posesie terenul aferent, iar autorizatia de constructie sa fi fost primita dupa data de 23 februarie 2010.
4. Sa asiguri locuinta impotriva tuturor riscurilor si sa cesionezi drepturile de despagubire in favoarea statului roman.
5. Sa constitui un depozit colateral egal cu dobanda datorata pe o perioada de 3 luni.
6. Sa nu instrainezi locuinta achizitionata timp de 5 ani de la data dobandirii acesteia.
7. Sa dispui de avansul minim necesar care iti este solicitat, adica de cei 5% despre care am amintit mai sus.
Citeste si:
De astazi, se scumpesc vacantele pe litoral
Sursa foto: pexels.com