Profesor de economie: daca nu aveti datorii la banci, nici nu va imprumutati. Stati departe de credite
crediteimprumuturidobanzirate la banca
Traversam o perioada marcata de instabilitate, de lipsa de predictibilitate si scumpire accelerata a dobanzilor. E poate cel mai prost moment in care poti decide sa te imprumuti. Expertii recomanda romanilor care nu sunt datori la banci sa nu se lege la cap fara sa-i doara.
Stati departe de ratele la banci, nu va imprumutati in aceasta perioada, avertizeaza reputatul profesor de economie, Mircea Cosea.
In acest moment, persoanele care apeleaza la credite nu au deloc parte de predictibilitate, nu stiu cat de mult le va creste rata peste doua sau trei luni si e posibil sa intre in imposibilitate de plata, daca se indatoreaza foarte mult.
Mai mult, in ziua de astazi, in care si firmele au mult de suferit de pe urma multiplelor crize, exista un pericol mare ca oamenii sa-si piarda joburile, iar in acel caz, cine va mai plati ratele, mai ales la niste dobanzi astronomice?!
Nu e momentul in care sa ne asumam riscuri
Ceea ce trebuie retinut este ca in aceasta perioada e nevoie de prudenta maxima in raport cu bugetul si cheltuielile noastre, nu e un moment in care sa ne putem asuma riscuri!
"Sfatul pe care il dau, daca cineva vrea sa tina seama de el, este ca pe o anumita perioada sa nu apeleze lumea la credite pentru ca lipsa aceasta de predictibilitate, de viziune pe viitoarele luni, sau poate chiar pe viitorii ani, fac ca o indatorare sa fie din ce in ce mai periculoasa. Pentru ca nu mai exista nici siguranta locului de munca, nici siguranta afacerii pe care o ai, nu mai exista nici garantia unei politici monetare rezonabile pentru ca si bancile la randul lor sunt obligate sa ridice dobanzile in conditiile in care piata bancara se afla in dificultate. Deci toate lucrurile merg intr-o directie negativa, cel putin deocamdata si nepredictibila.
Iar pericolele sunt mari, pentru ca in momentul in care nu reusesti sa faci fata cheltuielilor si dobanzilor iti poti pierde anumite bunuri. Se vorbeste de mult timp de pericolul pierderii apartamentului, pentru ca asta este averea cea mai de pret a romanilor.
Dar deocamdata lucrurile astea nu sunt vizibile, dar daca lucrurile degenereaza, bancile intra in dificultati pentru ca creditele neperformante, adica acelea care nu pot fi rambursate la termen, vor fi din ce in ce mai mari, se poate ajunge si in situatia aceasta", a explicat specialistul in economie, citat de
Antena3.
Amintim ca, saptamana trecuta,
Banca Nationala a Romaniei a majorat dobanda pe politica monetara, aplicand o crestere agresiva, de un punct procentual, pana la valoarea de 4,75% pe an. Decizia BNR a inceput sa se reflecte deja in cresteri ale ROBOR, iar analistii avertizeaza ca si IRCC (indicele care se ia in calcul la creditele contractate dupa luna mai 2019), este de asemenea pe o tendinta de crestere.
Din acest motiv, schimbarea ROBOR cu IRCC, la cererea clientilor bancii, s-ar putea dovedi a fi doar un colac de salvare temporar. Atunci cand inflatia va incepe sa se micsoreze, IRCC ar putea depasi ROBOR, iar aceasta opinie apartine guvernatorului BNR, Mugur Isarescu:
"S-ar putea ca atunci cand inflatia se duce in jos si dobanzile scad, IRCC sa ramana mai sus decat ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populatia are posibilitatea sa aleaga. Nu se intampla miracole in economie. Niciunul nu este solutia perfecta. Dupa mine, e bine sa ramana si IRCC si ROBOR. Bineinteles ca transmisia este in spate. De regula, directorul directiei de politica monetara imi spune de fiecare data: domnule, trebuie sa ne uitam inainte. Ii dau dreptate, dar mai trebuie sa ne uitam si in jur, sa vedem ce mai fac aia din stanga, din dreapta, ce se mai intampla. Nu traim intr-un turn de fildes si trebuie sa vedem realitatea", spunea seful BNR, in luna mai.
Foto: pixabay