Probleme mari pe piata imobiliara din Bucuresti - Posibil blocaj!
piata imobiliarapreturi locuintecerere locuinte
Piata imobiliara din Bucuresti se confrunta cu un blocaj, avertizeaza specialistii din domeniu. Cererea pentru locuinte este tot mai mare, in timp ce oferta nu reuseste sa o satisfaca. Situatia de la acest moment este cauzata in principal de lipsa autorizatiilor de construire emise in ultimii patru ani, ceea ce a dus la o scadere semnificativa a numarului de proiecte imobiliare noi. In aceste conditii, preturile apartamentelor se mentin ridicate, iar accesul la locuinte devine tot mai dificil pentru cumparatorii din Capitala.
Gabriel Arteni, vicepresedintele Asociatiei Profesionale a Agentiilor Imobiliare din Romania (APAIR), explica ca problema majora este strans legata de stagnarea dezvoltarilor imobiliare: "In Bucuresti este un mare blocaj pentru ca in ultimii patru ani nu s-au emis decat foarte putine autorizatii de construire. Ce vedem acum pe piata sunt locuinte dezvoltate pe baza autorizatiilor mai vechi."
Cu toate acestea, 2024 a fost un an bun pentru piata rezidentiala datorita conditiilor favorabile pentru accesarea creditelor ipotecare. Totusi, daca situatia persista, este posibil ca preturile sa atinga un prag insuportabil pentru cumparatori.
Preturile au crescut constant in ultima perioada
Un alt aspect demn de luat in seama care influenteaza situatia pietei este
cresterea continua a preturilor. Cluj-Napoca ramane cel mai scump oras din Romania, cu un pret mediu de 3.000 de euro pe metru patrat, in crestere cu 16% fata de anul trecut. Pe locul doi se afla Brasovul, unde preturile au crescut cu 19%.
Bucurestiul se mentine stabil la inceputul lui 2025, cu un pret mediu de aproximativ 1.862 de euro pe metru patrat util pentru un apartament cu doua camere. Cu toate acestea, specialistii avertizeaza ca daca oferta de locuinte nu va creste, preturile din Capitala ar putea urma aceeasi tendinta ascendenta.
Evolutia pietei imobiliare din Bucuresti depinde in mare masura de politici publice eficiente. Specialistii din piata imobiliara solicita o relaxare a procedurilor pentru emiterea autorizatiilor de construire, ceea ce ar permite dezvoltatorilor sa lanseze noi proiecte imobiliare. "Daca autoritatile nu iau masuri rapide, vom ajunge la un punct in care oamenii nu vor mai fi dispusi sa plateasca preturile cerute, iar piata va intra in colaps", avertizeaza Arteni. Pana atunci, cumparatorii se afla intr-o situatie delicata: fie accepta preturile actuale, fie asteapta o eventuala reglare a pietei.
Citeste si: Paradoxul creditului ipotecar este ca romanii detin case, dar nu prin credite. Romanii cumpara cash
Sursa foto: manager.ro